Duminică, într-un cadru festiv, primarul general, Sorin Oprescu, a dezvelit statuia împăratului Traian de pe scările exterioare ale Muzeului Național de Istorie.
Realizarea statuii împaratului Traian s-a încheiat la iniţiativa Primăriei Capitalei şi la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu, iar amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operaţiune amplă de amenajare a spaţiilor publice, din cadrul programului "Calea Victoriei-traseu cultural", informează municipalitatea.Primarul general a arătat că prezentarea simbolică a împăratului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o împlinire a proiectului pe care l-a început în urmă cu doi ani, pornind de la Piaţa Roma. Edilul şef a adăugat că alte elemente de design urban şi monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului istoric, atât de dragă bucureştenilor şi turiştilor, deopotrivă.
"Vreau să aduc mulţumirile mele speciale soţiei maestrului Gorduz, doamna Silvia Radu, maestrului Ioan Bolborea şi conducerii Muzeului Naţional de Istorie, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect. M-am preocupat de la începutul acestui mandat de primar general de reabilitarea Centrului istoric al Bucureştiului şi creşterea atractivităţii, dar şi a potenţialului turistic al acestei zone", a declarat Sorin Oprescu.
"Începând de aici, din zona impunătoarelor clădiri istorice ale Palatului CEC şi Muzeului Naţional de Istorie, până la ieşirea din capătul străzii Lipscani, la Piaţa Roma, unde am readus împreună statuia Lupoaicei, la Pasajul Latin, care leagă această parte a Centrului Vechi cu cealaltă parte, dinspre biserica Sf. Gheorghe şi Piaţa Decebal, am gândit şi iată că am realizat împreună o serie întreagă de elemente artistice simbolice ale istoriei neamului românesc. Astăzi (duminică-n.r.), când mi-am exprimat opţiunea de a intra în cursa electorală, ar trebui, ca şi candidat pentru un nou mandat la Primăria generală a Bucureştiului, să vă vorbesc mai mult despre proiectele pe care le am în vedere. Nu o să o fac, o să avem timp şi pentru asta. Felul meu de a fi este de a spune «am făcut», nu de a spune «am de gând să fac»", a susţinut Oprescu.
Academicianul Râzvan Theodorescu a arătat importanţa simbolisticii monumentului împăratului Traian, care realizează "întâlnirea între latinitate şi creştinism, cei doi piloni ai poporului român".
La rândul său, directorul MNIR, Ernest Oberländer Târnoveanu, afirma că este "un cadou" de la Primărie, care "nu va sta multă vreme", fără a preciza însă ce intenţionează să facă în acest sens. El preciza, însă, că statuia a fost instalată legal în faţa muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.
"Unii o consideră monstruoasă, alţii, ridicolă", spunea Târnoveanu, adăugând că "este foarte greu să îi aduci pe toţi la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană". El afirma că statuia - realizată de sculptorul Vasile Gorduz - îl reprezintă pe împăratul Traian cu o lupoaică, ce face trimitere şi la stindardul dacic, reprezentând mitul genezei daco-romane a Pe de altă parte, directorul MNIR aprecia că "sculptura este controversată". "Unii o consideră monstruoasă, alţii, ridicolă", spunea Târnoveanu, adăugând că "este foarte greu să îi aduci pe toţi la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană".
El afirma că statuia - realizată de sculptorul Vasile Gorduz - îl reprezintă pe împăratul Traian cu o lupoaică, ce face trimitere şi la stindardul dacic, reprezentând mitul genezei daco-romane a poporului român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News