Garanția pe termen lung nu poate fi oferită nici pentru protezările pe implanturi, nici pentru cele pe dinți naturali. Iată de ce!
Publicitate
Prof. univ. dr. Norina Forna, președintele Societății Române de Reabilitare Orală, a făcut o comparație între protezarea pe implanturi și protezarea pe dinții naturali și a explicat că nu se poate oferi un termen de garanție pentru implanturi sau protezările pe dinți naturali, deoarece acestea intră în contact cu țesuturile biologice, care se modifică în timp din cauza îmbătrânirii sau a unor afecțiuni generale, precum diabetul sau osteoporoza.
„În primul rând, aș spune că foarte mulți pacienți cer un termen de garanție pentru implanturi, lucru pe care nu putem să-l oferim, nici pentru protezările obișnuite, pe dinți, nici pentru protezările pe implanturi, nici pentru implanturi. De ce? Intră în contact cu țesuturile biologice ale pacientului.
Aceste țesuturi, în timp, se modifică în morfologie și în structură, o involuție a țesuturilor se instalează odată cu vârsta, pe de altă parte, cu patologiile generale care pot să apară în timp pentru pacient. De exemplu, un diabet zaharat, osteoporoză sau multe alte probleme metabolice care pot influența țesuturile orale.”, a spus prof. univ. dr. Norina Forna.
Prof. univ. dr. Norina Forna a subliniat că protezarea poate fi analizată din mai multe perspective. Potrivit medicului, sănătatea parodonțiului reflectă starea generală de sănătate a pacientului, fiind influențată de inflamații locale și de forțele exercitate pe dinți, ceea ce poate duce la modificări ale structurii și mobilității acestora.
„Comparația poate fi făcută din unghiul biomecanic, din unghiul biologic și din unghiul confortului oferit.
Sănătatea parodonțiului este discutabilă. Parodonțiul îl putem considera ca și un barometru foarte fin al patologiilor generale pe care pacientul le are sau le dobândește pe parcurs, în sensul inflamației acelui parodonțiu, nu neapărat prin nerespectarea igienei.
În contextul în care există o inflamație locală, parodonțiul respectiv își modifică foarte mult structura prin ligamentele sale care se modifică, dintele devine mobil, la un moment dat. Structura parodonțiului poate fi influențată și de forțele care se exercită pe fiecare dinte.", a spus prof. univ. dr. Norina Forna.
Prof. univ. dr. Norina Forna a explicat că lucrările protetice distribuite pe mai mulți pilieri protejează parodonțiul prin disiparea forțelor pe întreaga arcadă.
„În contextul în care avem mai mulți pilieri pe care se aplică o lucrare protetică, putem spune că și parodonțiul poate fi protejat în sensul că aceste forțe sunt disipate pe întreaga arcadă, nu există un stres pe un singur dinte sau doi.
De aceea, este un risc major când se aplică în practica curentă extensii distale, acele cante libere, de un dinte, de doi dinți. Pe dinții pe care se aplică lucrarea respectivă cu extensii, înseamnă forțe foarte mari, care înseamnă că acești dinți supleează pe cei absenți, lucru care nu se întâlnește la implant.
Dintele este ușor mobil grație ligamentelor, are o mișcare verticală fiziologică, ca într-un hamac, pe când implantul este imobil în structura în care este aplicată, a osului. Deci este o legătură dură, este o legătură foarte rigidă între elementul respectiv implantat și structurile din jur.", a spus prof. univ. dr. Norina Forna la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News, DC News TV și DC Medical.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu