De ce strănută pisica și când trebuie să te îngrijorezi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Strănutul ocazional al pisicii este complet normal și nu este motiv de îngrijorare, dar strănutul frecvent ar trebui să ridice semne de întrebare.

Pentru oameni, strănutul este o reacție normală la iritația căilor nazale - modul corpului de a elimina un iritant din nas. Dacă strănutul pisicii tale nu trece sau dacă apar alte simptome cum ar fi secreții nazale, ochi în lacrimi sau tuse însoțite de strănut, sau dacă apar secreții purulente sau sângeroase în timpul strănutului, ar putea fi momentul să vizitezi medicul veterinar.

Ce înseamnă strănutul la pisici

Strănutul la pisici este, în mod obișnuit, o problemă minoră - ar trebui să elimine iritantul din nasul lor. Totuși, uneori, strănutul repetat poate fi însoțit de alte simptome, ceea ce ar putea indica o problemă de sănătate mai serioasă.

Secreția excesivă din nas sau din ochi, tusea sau șuieratul, lipsa poftei de mâncare și oboseala pot fi observate la o pisică care strănută.

2. Sursa foto... (pisica-plictisita_87830700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm 

De ce strănută pisica

Cauza cea mai frecventă a strănutului persistent la pisici este o infecție a tractului respirator superior, de obicei cauzată de virusuri precum herpesvirusul felin și calicivirusul felin. Ambele virusuri sunt contagioase la pisici, dar nu pot fi transmise la oameni. Stresul poate adesea agrava simptomele infecției sau crește transmiterea între pisici.

Așa cum se întâmplă cu răcelile și gripa la oameni, tratamentul vizează controlul simptomelor în timp ce pisica luptă împotriva infecției. Infecțiile virale pot uneori duce la infecții bacteriene secundare, care pot fi tratate cu antibiotice. Infecțiile fungice ale nasului apar și ele la pisici, dar sunt mai rare. Totuși, amintește-ți că diagnosticul și tratamentul oricărei probleme trebuie să fie prescrise și supravegheate de medicul veterinar de încredere.

Spre deosebire de oameni, alergiile nu sunt o cauză comună a strănutului la pisici - însă dacă pisica inhalează ceva iritant, este posibil să strănute. Printre iritanții potențiali se numără fumul de tutun, nisipul pentru pisici, parfumurile, spray-urile de curățenie, mucegaiul, praful, polenul și chiar lumânările.

Fii atent la momentul în care apar crizele de strănut pentru a încerca să identifici cauza.

Alte cauze ale strănutului persistent la pisici pot include infecții ale rădăcinilor dinților care drenează în sinusurile pisicii, corpuri străine inhalate precum fire de iarbă sau chiar polipi și tumori în căile nazale.

Ce să faci dacă pisica ta strănută constant

Asigură-te că pisica ta primește vaccinuri regulate împotriva herpesvirusului felin și calicivirusului felin pentru a ajuta la prevenirea acestor infecții virale.

Dacă pisica ta strănută doar ocazional și are o stare de sănătate perfectă, atunci doar fii atent la ea câteva zile și încearcă să identifici dacă există un anumit tipar în strănuturile ei.

Dacă strănutul pisicii devine mai persistent, dacă pisica ta strănută sânge sau dacă are alte simptome cum ar fi o secreție nazală excesivă, ochi în lacrimi, oboseală, tuse sau dificultăți de respirație, sau dacă nu mănâncă, atunci ar trebui să faci o programare pentru a o aduce cât mai curând posibil la medicul veterinar. Cele mai multe cauze ale strănutului pisicii sunt ușor de tratat și pisica ar trebui să se simtă curând mult mai bine, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel