De ce strănutăm? Ce se întâmplă în corpul nostru în timpul strănutului

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Strănutul este un răspuns al corpului uman pentru a curăța nasul și căile aeriene. 

Strănutul este un mecanism pe care corpul uman îl pune în acțiune pentru a curăța nasul. Se întâmplă atunci când materii străine, cum ar fi murdăria, polenul, fumul sau praful intră în nări, iar nasul poate deveni iritat. Când se întâmplă acest lucru, corpul face ceea ce trebuie pentru a curăța nasul: provoacă un strănut, scrie Health Line. Un strănut este unul dintre primele mecanisme de apărare ale corpului împotriva bacteriilor și insectelor invadatoare.

Când o particulă străină intră în nas, aceasta poate interacționa cu firele de păr minuscule și pielea delicată care se află la interiorul nasului. Aceste particule și contaminanți variază de la fum, poluare, parfum până la bacterii, mucegai și păr.

De la particula străină la strănut sunt doar câteva secunde

Când mucoasa delicată a nasului experimentează prima urmă a unei substanțe străine, aceasta trimite un semnal electric creierului tău. Acest semnal îi spune creierului că nasul trebuie să se curețe. Creierul semnalează corpului tău că este timpul pentru un strănut, iar corpul tău răspunde pregătindu-se pentru contracția iminentă. În cele mai multe cazuri, ochii sunt forțați să închidă, limba se deplasează spre cerul gurii, iar mușchii se pregătesc pentru strănut. Toate acestea se întâmplă în doar câteva secunde.

Strănutul, cunoscut și sub numele de sternutație, forțează apa, mucusul și aerul din nas cu o forță incredibilă. Strănutul poate purta cu el mulți microbi, care pot răspândi boli precum gripa sau COVID-19. 

Strănutul joacă, de asemenea, un alt rol vital în organism. În 2012, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că strănutul este modalitatea naturală a nasului de a ”reseta”. Studiul a constatat că cilii, celulele care căptușesc țesutul din interiorul nasului, sunt reporniți cu un strănut. Cu alte cuvinte, un strănut resetează întregul mediu nazal. În plus, cercetătorii au descoperit că strănutul nu a avut același efect de „resetare” asupra persoanelor care au probleme nazale cronice, cum ar fi sinuzita. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel