De ce stresul îngraşă? De ce mâncăm în exces? Studiu

Știm cu toții ce ne face să ne îngrăşăm: consumăm mai multe calorii decât ardem ca să le transformăm în energie. Dar, deși acest lucru este adevărat, tot nu răspunde la o întrebarea foarte interesantă: de ce mâncăm în exces?

De ce mă simt uneori obligat să mănânc acea felie de tort sau acel baton de ciocolată, deși știu că voi regreta câteva minute mai târziu? Este doar lacomie, sau se întâmplă altceva?

Deși auto-controlul este important, există din ce în ce mai multe dovezi că stresul joacă un rol semnificativ în creșterea în greutate. Stresul cronic împiedică somnul și distruge nivelul zahărului din sânge. Acest lucru duce la o senzaţie de foame crescută și la o bucurie de a mânca, relatează bbc.com.

Și asta duce în timp la alterarea somnului, chiar și la niveluri mult mai ridicate de stres și valori incredibile ale zahărului din sânge. În timp, aceasta poate duce nu numai la niveluri nesănătoase de grăsime corporală, ci și la diabetul de tip 2.

Experiment: Testul de stres de la Maastricht

Pentru a vedea ce se poate întâmpla, dr. Giles Yeo, membru al emisiunii "Trust Me, Suntem o echipă de doctori" de la BBC 2, a decis, cu ajutorul oamenilor de știință de la Universitatea din Leeds, să se monitorizeze într-o zi deosebit de stresantă. Cercetătorii de la Leeds i-au cerut lui Giles să facă aşa numitul Test de stres de la Maastricht.

L-au pus în fața calculatorului și l-au făcut să scadă rapid un număr, 17, dintr-un alt număr, 2043. A continuat să facă greșeli, lucru care, pentru cineva ca Giles, este deosebit de stresant. Apoi l-au pus să-și bage mâna într-o baie cu apă rece gheață și să o țină acolo. Înainte și după aceste teste, echipa Leeds a măsurat nivelurile de zahăr din sângele lui Giles.

Nivelurile noastre de zahăr din sânge cresc atunci când mâncăm și, într-o persoană sănătoasă ca Giles, revin repede la normal.

Legătura dintre stres şi nivelul glicemiei

Dar ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că în ziua în care Giles a fost în mod deliberat stresat, nivelului glicemiei i-a trebuit trei ore pentru a reveni la normal - de șase ori mai mult decât în ziua anterioară, fără stres. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că atunci când sunteți stresat, corpul dvs. trece în modul "luptă sau mori".

Corpul tău crede că este atacat şi eliberează glucoză în sânge pentru a oferi energie muşchilor.

Dar dacă nu aveți nevoie de acea energie pentru a îndepărta un eventual pericol, atunci pancreasul dvs. va pompa insulină pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge. Aceste niveluri crescute de insulină împreună cu scăderea zahărului din sânge te vor face să te simţi înfometat: de aceea cauţi disperat carbohidrații şi dulciuri când creşte nivelul de stres. Același lucru se întâmplă atunci când ai un somn prost.

De ce stresul ingrasa?

Un alt studiu recent, dar realizat de cercetători de la King's College din Londra, a constatat că în cazul persoanelor fără somn acestea ar consuma, în medie, o cantitate suplimentară de 385 kcal pe zi, echivalentă cu caloriile dintr-o brioșă mare.

Copiii caută, de asemenea, snack-uri dulci atunci când dorm insuficient

Într-un alt studiu recent, cercetătorii au luat un mic grup de copii cu vârste de trei și patru ani (cu somn regulat de după-amiază) și nu numai că i-au lipsit de somnul lor de după-amiază, dar au şi fost ţinuţi treji două ore după ora normală de începere a somnului.

În ziua următoare, copiii au mâncat cu 20% mai multe calorii decât de obicei, mai ales cu zahăr și carbohidrați. Apoi li sa permis să doarmă cât de mult voiau.

În ziua următoare, ei au consumat doar cu 14% mai multe calorii decât cele normale. Stresul astfel indus a generat o nevoie superioară de energie, care, aşa cum s-a arătat, duce la creşterea greutăţii corporale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel