Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a vorbit la DC News despre motivul pentru care nu se fac investiţii pe termen mediu şi lung în domeniul sănătăţii publice.
Spitale noi, terapii revoluţionare, medicamente inovatoare, aparatură de ultimă generaţie, toate acestea sunt absolut necesare pentru dezvoltarea şi modernizarea, pe termen mediu şi lung, a sistemului de sănătate. Cu toate acestea, investiţiile de anvergură lipsesc, iar Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a explicat, într-un interviu acordat DC News, de ce politicienii nu se apleacă asupra proiectelor care aduc beneficii pe termen lung. Factorul politic preferă investiţii care aduc beneficii palpabile pe termen scurt, astfel încât electoratul să poată vedea rapid rezultatele muncii unei guvernări şi nu proiecte care sunt făcute acum dar care îşi vor arăta utilitatea peste mai mulţi ani.
"Argumentul că o investiţie făcută astăzi aduce beneficii pe termen mediu sau lung este unul credibil din punct de vedere analitic, însă cei care decid, care sunt, până la urmă, politicieni aleşi, nu sunt complet convinşi. Nu am văzut niciunde factorul politic complet convinşi. Nu am văzut niciunde factorul politic complet convins de acest argument. Ce vreau să spun este că nu este suficient.
Este un argument necesar, dar este pus mereu într-un context de oportunitate, pentru că acele beneficii care se vor realiza, se vor realiza peste 2, 5, 10, 25 de ani, care înseamnă ceva, mai mult sau mai puţin relevant pentru sistemul politic.
Din acest motiv, multe ţări amână, într-o anumită măsură, investiţia în sănătate publică, măsuri mai raţionale. Nu e o problemă pe care o avem doar noi. Chiar şi la nivelul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care adună practic cele mai bogate ţări din lume, echipa de sănătate de acolo este preocupată de a găsi noi metode pentru a convinge acele ţări să investească mai mult în sănătate publică, deşi ele investesc în acest domeniu astronomic faţă de România, dar şi ei sunt în fază de platou, faţă de nivelul lor, de mulţi ani, şi sunt foarte puţine exemple. De exemplu Italia a crescut puţin în ultimii ani, dar cam atât", a explicat Adrian Gheorghe, în cadrul interviului acordat DC News.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu