Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra faptului că mai mult de jumătate dintre adolescenții americani s-au vaccinat împotriva infecției COVID.
În ziua când s-au înregistrat circa 40.000 de noi cazuri pe zi, medicul Mihai Craiu subliniază importanta informării corecte privind vaccinarea și efectele pozitive ale imunizării. Ca să-și întărească ideea dă exemplu cu ceea ce se întâmplă în State: peste 55% dintre adolescenți sunt vaccinați și 20% dintre copiii între 5 și 11 ani sunt imunizați anti-COVID, în plus doar 1,5 % dintre copiii bolnavi de COVID au ajuns la spital cu forme grave.
”Zilele acestea cred că sunt foarte derutante pentru mulți părinți. Cu toții avem rude sau prieteni apropiați bolnavi, infectați cu SARS-CoV-2. Știrile sunt pline de vești alarmante sau, din contră, minimalizante... Depinde doar de perspectivă.Câteva elemente care ar putea ajuta pe cei interesați să își facă o părere despre contextul actual al pandemiei:
1. Copiii sunt din ce în ce mai frecvent infectați, reprezentând o proporție foarte mare din totalul celor confirmați. In ultimele 2 săptămâni au fost depistați aproape 2 milioane de copii cu COVID-19 (1.150.000 acum 2 săptămâni si 808.000 săptămâna trecută) în SUA - https://www.aap.org/.../children-and-covid-19-state.../
DOAR 1.5% din acești copii au ajuns spitalizați, 98.5% având forme ușoare de boală! Și pentru a tranșa odată pentru totdeauna reacțiile iraționale, de panică extremă, în fața bolii pediatrice acute COVID-19, vă rog să comparați cele 727 decese la copil în SUA, de când a început pandemia, cu cele 848.000 decese la adult, tot în SUA. (...)
De ce sunt deja vaccinați în SUA 55% din adolescenți și 20% din copiii de 5-11ani? Pentru că părinții lor au fost informați corect asupra riscurilor ce apar DUPĂ boală, atât despre riscurile medicale cât și despre cele emoționale și educaționale. Adică sindrom inflamator multisistemic, MIS-C (voi reveni cu altă postare), Long-COVID (vezi articolul de mai jos) - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apa.15870 , diabet, depresie sau anxietate (în spitalele din SUA au crescut cu 45% numărul de prezentări pentru autovătămare și tentativă de suicid la minori, în 2021, față de media ultimilor 10 ani), etc”, explică medicul pediatru Mihai Craiu.
Potrivit acestuia, extrem de important este și prevenția și dacă după un test COVID pozitiv e esențial să ne izolăm și să sunăm la medicul de familie.
”Cred că este necesar să prevenim ce se poate preveni (cu purtat corect masca, cu igiena mâinilor, aerisire și evitarea aglomerației), să fim mai calmi în fața copiilor și să ne testăm, în cazul unei boli acute. Dacă este un test pozitiv, într-un centru acreditat, trebuie să ne izolăm și să apelăm medicul. Și să ne gândim la utilitatea vaccinării la adult (vârstnicii și persoanele eligibile având comorbidități semnificative ar trebui să facă doza booster). La copiii cu vârstă peste 5 ani decide fiecare părinte în parte, cântărind riscurile și contextul. Acum, cât există doze pediatrice... Pentru moment ar fi disponibile doar pentru un sfert din copiii eligibili în România”, mai notează medicul pe rețelele sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News