Mingile de tenis s-au schimbat de-a lungul timpului. Până în anul 1972, mingile au avut culoarea albă sau neagră. Televiziunile au fost cele care au impus schimbarea culorii, pe motiv că telespectatorii nu le puteau vedea, întrucât la acea vreme televizoarele erau alb-negru.
Unul din cele mai îndrăgite sporturi - tenisul, cunoscut şi ca "sportul alb", a apărut în Anglia la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind practicat de persoanele bogate din clasele superioare sau cu statut social mai aparte. Ulterior, s-a răspândit pe tot globul, iar astăzi există două asociații internaționale, una pentru bărbaţi și una pentru femei: ATP și WTA. Milioane de fani urmăresc în timpul meciurilor cum o minge trece de o parte și de alta a fileului însă câţi ştiu de ce această minge are culoarea verde deschis? Ei bine, culoarea lor verzuie iese în evidență nu doar la standurile de articole sportive dar şi...pe ecranul televizorului. În fond, este şi motivul pentru care s-a decis la nivel internaţional ca mingile de tenis să fie verzi încă de pe vremea când nu existau televizoare color.
Un lucru pe care mulți nu îl știu este că mingile de tenis de câmp nu au avut întotdeauna această nuanță. Până în anul 1972, mingile au avut culoarea albă sau neagră. Cum spuneam, televiziunile au fost cele care au impus schimbarea culorii, pe motiv că telespectatorii nu le puteau vedea, întrucât la acea vreme televizoarele erau alb-negru. Astfel, Federația Internațională de Tenis (ITF) a decis ca noile mingi să arăte așa cum sunt astăzi. Şi în privinţa compoziţiei, mingile de tenis sunt diferite, în funcție de turneul unde se joacă. Acest lucru a fost influențat de suprafața de joc care poate schimba viteza și traiectoria mingii.
Mingile de tenis care sunt folosite pe toată durata turneului de la Wimbledon sunt donate unor rezervații de animale care se ocupă cu confecţionarea de adăposturi pentru șoareci. Decizia a fost luată în 2001 și de atunci, în fiecare an, aproximativ 54.000 de mingi devin locuințe pentru rozătoare. În principiu, toate mingile de tenis sunt reciclate și refolosite.
Culoarea inconfundabilă a mingii de tenis este numită oficial „galben optic" de către ITF. Dar o căutare Google pentru „culoare galbenă optică" duce la enciclopedia online de culori ColorHexa. Acolo, nuanța este listată drept # ccff00 și marcată drept „galben fluorescent sau var electric". Această linie ușoară și încețoșată între nuanțe analogice a dus la marea dezbatere pe internet: mingile de tenis sunt cu adevărat verzi sau mai degrabă...galbene?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu