Tu știi cum au ajuns morcovii să fie portocalii?
Oamenii de ştiinţă au descifrat şi comparat structura ADN-ului a peste 600 de soiuri de morcovi, ceea ce i-a ajutat să demonstreze că aceştia au fost cultivaţi în secolele IX-X d.Hr. în Asia de Vest sau Centrală şi, de asemenea, au identificat mutaţii în trei gene care fac ca morcovii să acumuleze vitamina A şi să se coloreze în portocaliu, scrie Rador, citând nauka.tass.ru. Acest lucru a fost anunţat de serviciul de presă al Universităţii din Carolina de Nord (NCSU), iar rezultatele studiului au fost publicate, joi, în revista "Nature Plants".
"Am reconstruit în esenţă întreaga cronologie a morcovilor, când au fost cultivaţi şi când au devenit portocalii. Acest lucru pare să fi avut loc după ce morcovii albi şi galbeni au fost încrucişaţi, deoarece ambele variaţii ale rădăcinii se află la baza arborelui evolutiv al morcovilor portocalii" - a spus docentul NCSU Massimo Iorizzo, ale cărui declaraţii sunt citate de serviciul de presă al universităţii.
Morcovii, beneficii pentru sănătate
- Previn anemia și sunt revigoranți - Nutriționiștii recomandă consumul de morcovi persoanelor care au o scădere ușoară a hemoglobinei, întrucât stimulează producerea acesteia.
- Sunt perfecți pentru diete, având un conținut mare de apă, fibre și vitamine care reglează tranzitul intestinal.
- Au efect anti-îmbătrânire - Antioxidanții din morcovi ajută organismul să lupte cu radicalii liberi și fac pielea să strălucească datorită betacarotenului.
- Îmbunătățesc vederea - Este efectul luteinei din morcovi, care este un antioxidant puternic ce protejează retina și încetinește degenerarea maculară.
- Luptă împotriva cancerului - Studiile arată că, datorită falcarinolului, un soi de pesticid natural pe care morcovii îl conțin, pot reduce riscul de apariție a cancerului la plămâni, colon sau col. De asemenea, fibrele pe care le conțin eliberează fluxul sanguin de excesul de lipide, scăzând colesterolul rău și reducând riscul apariției bolilor de inimă.
Vezi și: Băuturile care elimină toxinele din corp. Trebuie consumate dimineața. "Laptele auriu", ajutor uriaș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci