De ce sunt prezidențialele în septembrie. Nu sunt comasate cu parlamentarele

FOTO: arhivă DC News
FOTO: arhivă DC News

Premierul Marcel Ciolacu a explicat motivul pentru care alegerile prezidențiale au loc în luna septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat de ce sunt decalate alegerile prezidențiale, dar și de ce nu sunt comasate cu alegerile parlamentare.

”Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă. Este vorba de stabilitatea României, este vorba de coerență, este vorba de asumare și nu în ultimul rând este vorba de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.

În trecut, România a mai luat astfel de decizii, atât Partidul Social Democrat, cât și Partidul Național Liberal. Așa am putut reuși să intrăm în UE și în NATO. Acum avem două obiective, la fel de importante. Acela de a intra cu drepturi depline în spațiul Schengen, anul acesta, și în 2026, România să fie membru OECD. Este un parcurs cu reforme, la fel ca și implementarea PNRR-ului, nu văd nimic nedemocratic să îți asumi, cu curaj, aceste lucruri bune pentru români. Trebuie să creăm o platformă, ca plus-valoarea românească, plecată în acest moment în alte țări, încet, încet, să se întoarcă în România.

România este pe direcția corectă. Pentru a rămâne în această direcție trebuie o voință și o asumare politică. La un moment dat, și eu, și dl. președinte, ne-am asumat acest lucru. (...)

Eu am sentimentul că am făcut ce este mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Și mă bucur că, astăzi, colegii mei, când au luat cuvântul, au detaliat și au pus accent pe acest lucru. 

De aceea, am hotărât ca în afară de comasare și o alianță electorală între PSD și PNL pentru lista de europarlamentare. În cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1 - 15, 8 - 22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activităţii copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită și data de 8 decembrie pentru alegerile generale.

Sincer, nu văd nimic neobișnuit ca predarea-primirea între actualul președinte și viitorul președinte să se desfășoare într-o normalitate și într-un calendar programat. Și eu, și dl Nicolae Ciucă am făcut acest lucru, domnia sa mi-a predat mandatul de prim-ministru, cu 2-3 luni înainte am lucrat împreună astfel încât să știm toate problemele. Eu nu mai vreau să trăiesc într-o țară, cum am fost cu dl Grindeanu când am găsit pereții birourilor cu fire scoase și tablouri smulse”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul sedinței decisive a coaliției PSD-PNL privind organizarea alegerilor din acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel