Tot mai des auzim de preparate culinare "fancy" care au în compoziţia lor faimoasele trufe pe care cei mai mulţi le asociază cu meniul bogaţilor. Sunt delicioase, dar sunt şi scumpe. Un kilogram poate ajunge să coste chiar şi 5000 de euro.
Paste cu trufe, sosuri albe cu trufe, desert cu trufe, sote cu trufe...atât de multe sunt combinaţiile culinare în care pot fi incluse şi trufele. Când marii chefi vor să impresioneze publicul gurmand, apelează la aceste ciuperci, însă prețul lor este extrem de ridicat. De ce, totuşi, nu sunt accesibile ca preţ oricui? Ce au atât de special?
Acum mai bine de 4.000 de ani, sumerienii au fost primii care au iubit trufele și aroma acestora. De asemenea, babilonienii pregăteau mese copioase cu aceste ciuperci rare și scumpe. Nici romanii nu erau mai prejos, ba chiar le vedeau ca pe un dar divin și le-au numit „copiii pământului”. Trufele sunt ciuperci subterane cultivate în soluri calcaroase lângă rădăcinile copacilor cu frunze late, cum ar fi stejarul sau alunul. Sunt produse în principal în zone concentrate din întreaga lume, inclusiv Franța, Italia, Noua Zeelandă, China, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Pacificul de Nord-Vest. Apar în anumite condiții de temperatură și umiditate, ceea ce înseamnă că nu le vom găsi pe tot parcursul anului. Se găsesc doar primăvara și toamna. Pentru că acestea cresc la circa 20-30 cm în pământ, uneori este necesar folosirea unor câini special dresați pentru detectarea lor.
Trufele sunt împărţite pe mai multe categorii. De pildă, există trufe albe, trufe negre, de toamnă sau de primăvară. Tot din familia trufelor mai fac parte şi niște ciuperci speciale cunoscute ca "zbârciogi". De ce costă atât de mult? Răspunsul e simplu: pentru că sunt greu de găsit, greu de crescut și imposibil de depozitat pe termen lung. În general, acestea variază de la mărimea căpșunilor la dimensiunea unui măr, deși au fost descoperite şi alte soiuri mai mari.
Cele albe sunt cele mai căutate, datorită aromei foarte puternice și a mirosului foarte plăcut. Însă sunt și cele mai scumpe, prețul lor începând de la 700-800 euro, ajungând chiar la 5.000 de euro. În România se pot găsi în pădurile din Transilvania, dar și în cele din județul Buzău. Trufele negre sunt și ele apreciate de marii bucătari pentru aroma lor extraordinară. Acestea sunt mai accesibile la preț, începând de la 80 – 120 euro până la 600 de euro. Trufele negre au nevoie de ierni blânde, fără îngheț, veri calde (nu fierbinți) și ierni uscate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu