De ce suspină câinii. Ce înseamnă și când ar trebui să te îngrijoreze

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @diana.grytsku
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @diana.grytsku

Câinii pot face tot felul de zgomote. Aceste sunete pot avea diferite înțelesuri, mai ales atunci când sunt luate în considerare alături de alte indicii comportamentale pe care câinele tău le manifestă. Un astfel de sunet pe care câinele tău îl poate face este suspinatul, și există câteva motive pentru care câinele poate suspina. Pentru a determina motivul din spatele acestui comportament, este necesar să citești limbajul corporal al câinelui tău în ansamblu.
 
 

Ce înseamnă suspinatul la câini

Aceasta poate părea o întrebare banală, dar este important să știi diferența dintre un suspin și alte sunete ușoare pe care câinele tău le poate face, cum ar fi gemetele sau mormăiturile. Un suspin nu este de fapt o adevărată vocalizare. Mai degrabă, suspinatul unui câine este, în esență, doar o expirație profundă. 

De ce suspină câinii

Când vine vorba de comportamentul câinilor, o mare parte din cercetări se concentrează pe limbajul corporal. Acest lucru se datorează faptului că putem afla multe despre cum se simte emoțional un câine și ce încearcă să comunice pe baza limbajului său corporal. Însă câinii folosesc și sunete și vocalizări pentru a comunica. Când câinele tău suspină, încearcă să îți transmită un mesaj. Ceea ce încearcă să îți spună depinde de ceea ce se întâmplă în mediul său și de starea sa fizică, emoțională și mentală.

Se simte mulțumit și relaxat

Un câine poate suspina din mulțumire și relaxare. Acest suspin este de obicei lung și apare atunci când câinele este întins. Poate părea chiar că doarme sau se odihnește când suspină de mulțumire. Uneori, un câine va suspina după ce s-a jucat cu stăpânul său sau poate doar atunci când și stăpânul său se relaxează. Un câine care suspină pentru că este mulțumit și relaxat va avea o expresie facială "relaxată". Asta înseamnă că ochii săi vor fi pe jumătate deschiși și urechile vor fi relaxate. De obicei, câinele tău va fi întins când suspină de mulțumire.

Exasperare

Un câine poate de asemenea să suspine din exasperare. Poate ai terminat joaca cu câinele tău, dar el nu vrea încă să se oprească. Un suspin de exasperare va fi însoțit de ochi deschiși, adesea privind spre ceea ce îl exasperează pe câine. Dacă patrupedul vrea să continue joaca, este posibil să te privească pe tine. Un câine care suspină din exasperare poate fi întins, dar de obicei va sta ridicat, cu urechile îndreptate înainte și în alertă.

2. Sursa foto... (caine-girls-are-walking-park-with-dog_83237900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh

Când un suspin poate însemna mai mult

Un suspin în sine nu este de obicei un motiv de îngrijorare. Cățelușii pot avea suspine însoțite de gemete ușoare, ceea ce înseamnă că sunt mulțumiți și fericiți. Totuși, un câine adult care suspină cu gemete sau mormăituri poate încerca să îți transmită că ceva nu este în regulă. Dacă patrupedul geme sau mormăie în timp ce suspină, poate simți durere sau disconfort. Există multe condiții care pot provoca durere și disconfort, cum ar fi artrita, problemele digestive sau durerile de creștere. Dacă aceste gemete și mormăituri sunt însoțite de letargie, câinele tău ar putea avea o problemă metabolică, cum ar fi o criză diabetică, boală hepatică sau chiar o problemă cardiacă. În acest caz, o vizită la veterinar ar putea fi necesară pentru a exclude alte probleme.

Uneori, suspinele pot avea un fel de fluierat, ceea ce poate indica o obstrucție a căilor respiratorii. Aceasta poate fi cauzată de congestia provocată de o infecție respiratorie superioară, o tumoră în căile respiratorii superioare sau în pasajele nazale, sau chiar un obiect străin inhalat accidental. Un suspin cu fluierat poate necesita o consultație veterinară de urgență dacă patrupedul tău are dificultăți de respirație sau dacă gingiile sau limba încep să se învinețească.

Suspinele îți pot oferi multe indicii despre starea de spirit a câinelui tău, fie că este fericit și mulțumit, fie frustrat și exasperat. De obicei, suspinele nu indică probleme medicale, dar, la fel ca în cazul interpretării limbajului corporal al câinelui, dacă un suspin este însoțit de alte vocalizări, cum ar fi gemete sau mormăituri, sau de simptome nespecifice, cum ar fi letargia, câinele tău ar putea încerca să îți spună că are nevoie de o vizită la veterinar, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel