Nu este neobișnuit să ai dureri de dinți atunci când te trezești.
Astfel de dureri pot avea mai multe cauze, inclusiv afecțiuni dentare sau alte probleme legate de sănătate, care pot varia de la ușoare la severe, precizează medicul Vasi Rădulescu.
1. Bruxismul în somn
Bruxismul este, de asemenea, cunoscut sub numele de scrâșnirea dinților. Persoanele cu bruxism în somn strâng inconștient maxilarul și scrâșnesc dinții în timpul somnului. Dacă aveți bruxism, este posibil să strângeți maxilarul și în timp ce sunteți treaz.
2.Sinuzita
Dacă vă treziți cu dureri la nivelul dinților superiori din spate, o infecție a sinusurilor poate fi de vină.
Sinusurile sunt situate direct deasupra dinților. Dacă aveți o infecție la nivelul sinusurilor, lichidul se poate aduna acolo în timp ce stați întins, inclusiv în timpul somnului.
Acest lucru poate provoca apariția presiunii și a durerii, în special la un molar superior sau la un premolar (dinții posteriori maxilari).
3. Tulburare a articulației temporo-mandibulare (ATM)
Articulația temporo-mandibulară leagă maxilarul de craniu, de fiecare parte a feței. Inflamația și iritarea în articulația temporo-mandibulară pot provoca dureri referite în dvs:
-față
-gât
-dinți
-articulație
Cauzele TMJ includ bruxismul și artrita la nivelul maxilarului.
Simptomele comune ale TMJ includ:
dureri de dințidureri de capdurere de fațădurere de urechedurere de maxilar în timp ce mâncați sau vorbițirigidizarea sau blocarea maxilaruluisunete de clic sau pocnituri
4. Carii dentare
Cariile sunt o cauză frecventă a durerilor dentare.
Atunci când sunt lăsate netratate, cariile se pot extinde în stratul interior al dintelui (pulpa). Acesta este locul unde se află nervii și vasele de sânge ale dintelui.
Caria dentară netratată poate provoca dureri dureroase, intense sau ascuțite la intervale frecvente.
5. Boala gingivală
Boala gingivală timpurie, ușoară, este cunoscută sub numele de gingivită. Gingivita poate provoca gingii roșii, umflate, care sângerează atunci când dinții sunt periați. Atunci când placa se acumulează de-a lungul liniei gingivale, pot apărea dureri de dinți.
Boala gingivală netratată se poate transforma în parodontită, o formă severă de boală gingivală. Parodontita este o infecție gingivală pe termen lung care poate afecta negativ gingiile, dinții, țesuturile și osul maxilarului.
Parodontita provoacă dureri dentare și, uneori, pierderea dinților.
6. Dintele inclus
Un dinte se numește inclus atunci când nu poate erupe prin linia gingivală.
Dinții sunt parțial sau complet impactați/ incluși și este posibil să nu există suficient spațiu în gură pentru a-i găzdui. Acest lucru poate rezulta din dinți înghesuiți și genetica poate juca un rol.
Dinții incluși pot cauza:
gingii roșii, umflate și dureroase, durere surdă, dureroasă sau durere intensă, ascuțită
Molarii sunt cel mai probabil să fie impactați. Caninii maxilari (dinții oculari superiori) pot fi, de asemenea, afectați.
7. Abcesul dentar
Un abces este o pungă de puroi care rezultă în urma unei infecții bacteriene. Un abces dentar poate apărea în rădăcina unui dinte sau în gingia care înconjoară dintele.
Abcesele pot provoca dureri pulsatile și intense ale dintelui, precum și umflarea gingiilor și febră”, a scris Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News