De ce te simți obosit după masă și când ar trebui să te îngrijorezi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user18526052
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user18526052

Cu toții am simțit acea senzație de somnolență care apare după masă. Te simți sătul și relaxat și te chinui să-ți ții ochii deschiși. De ce urmează adesea după mese o dorință bruscă de a face o siestă? Ar trebui să te îngrijorezi în privința acestui lucru? Continuă să citești acest articol pentru a afla mai multe informații! 

În general, o ușoară somnolență după masă este complet normală și nu trebuie să îți faci griji în privința ei. Există mai mulți factori care contribuie la acest fenomen și există câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza aceste efecte. 

Ciclul de digestie

Corpul tău are nevoie de energie pentru a funcționa, pentru a respira și a exista pur și simplu. Obținem această energie din alimentele pe care le consumăm.

Alimentele sunt descompuse în combustibil (glucoză) de către sistemul nostru digestiv. Macronutrienții, precum proteinele, furnizează apoi calorii (energie) corpului nostru. Mai mult decât a transforma alimentele în energie, ciclul nostru digestiv declanșează tot felul de răspunsuri în interiorul corpului nostru.

Hormoni precum colecistokinina (CCK), glucagonul și amilina sunt eliberați pentru a crește senzația de sațietate, nivelul zahărului din sânge crește, iar insulina este produsă pentru a permite acestui zahăr să treacă din sânge în celule, unde este folosit pentru energie.

În mod interesant, există și hormoni care pot duce la somnolență dacă nivelurile lor cresc în creier. Un astfel de hormon este serotonina. Celălalt hormon care induce somnul, melatonina, nu este eliberat ca răspuns la consumul alimentelor, dar alimentele pot influența producția de melatonină.

Dieta

Chiar dacă toate alimentele sunt digerate într-un mod asemănător, nu toate alimentele afectează corpul în același fel. Unele alimente te pot face să te simți mai somnoros decât altele. Poți simți o oboseală crescută după consumul anumitor alimente, în special a celor care conțin aminoacidul triptofan.

Aminoacidul triptofan se găsește în curcan și în alte alimente bogate în proteine, cum ar fi:

  • spanac
  • soia
  • ouă
  • brânză
  • tofu
  • pește

Triptofanul este folosit de organism pentru a crea serotonină. Serotonina este un neurotransmițător care ajută la reglarea somnului. Este posibil ca producția crescută de serotonină să fie responsabilă pentru acea senzație de somnolență după masă.

În Statele Unite, triptofanul este asociat, poate mai strâns decât în cazul altor alimente, cu curcanul. Cu toate acestea, curcanul nu conține un nivel ridicat de triptofan în comparație cu multe alte alimente. 

Alte alimente

Cireșele afectează nivelurile de melatonină, carbohidrații determină o creștere bruscă și ulterior o scădere a zahărului din sânge, iar mineralele din banane relaxează mușchii. Oricare dintre acești factori ar putea duce la starea de somnolență, iar multe alimente pot influența nivelurile de energie în moduri diferite.

2. Sursa foto... (steamed-carrot-broccoli-salad-bow-legume_36355700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @its_al_dente

Obiceiurile de somn

Nu este o surpriză faptul că lipsa somnului de calitate poate afecta modul în care te simți după o masă. Dacă te simți relaxat și sătul, corpul tău poate avea tendința să dorească odihnă, în special dacă nu ai dormit suficient în noaptea anterioară.

Mayo Clinic sugerează să te menții la un program regulat de somn, să limitezi stresul și să incluzi exercițiile în rutina ta zilnică pentru a te ajuta să ai un somn mai bun noaptea.

Prevenirea somnolenței după masă

Dacă oboseala apare doar ocazional, există pași simpli pe care îi poți lua pentru a ajuta la menținerea nivelurilor optime de energie.

Obiceiurile alimentare și de stil de viață care pot contribui la creșterea sau menținerea nivelurilor de energie și contracararea somnolenței includ:

  • consumul de apă pentru a rămâne bine hidratat
  • consumul adecvat de electroliți
  • reducerea cantității de alimente consumate într-o singură masă
  • asigurarea unei cantități suficiente de somn de calitate
  • exercițiile regulate
  • limitarea sau evitarea alcoolului
  • reglarea consumului de cofeină
  • consumul de alimente benefice pentru intestine, nivelurile de zahăr din sânge, nivelurile de insulină, creier - incluzând carbohidrați complecși cu conținut ridicat de fibre și grăsimi sănătoase

O dietă echilibrată care include alimente precum legumele, cerealele integrale și peștele gras te ajută să te menții energic. Încearcă să incluzi mai multe nuci, semințe și ulei de măsline în mesele tale.

Evitarea consumului excesiv de zahăr și consumul de mese mai mici și mai frecvente pot, de asemenea, să ajute.

3. Sursa foto... (somn-oboseala_29533400.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @memory_stockphoto 

Este complet normal să te simți obosit după masă

Dacă te simți obosit după o masă, este doar răspunsul normal al organismului la toate schimbările biochimice cauzate de digestie. Cu alte cuvinte, este complet normal.

Cu toate acestea, dacă simptomul este deranjant sau schimbarea obiceiurilor stilului de viață nu pare să ajute, ar putea fi util să discuți cu medicul tău sau să cauți ajutor de la un dietetician, potrivit Healthline.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel