Ştiai că pentru a putea simţi pe deplin gustul unor alimente, nu ne ajutăm doar de limbă? Gustul este un simț surprinzător de complex pe care știința începe să-l înțeleagă mai bine. Iată noi dezvăluiri despre care, poate, nu ai mai auzit până acum.
Ţi-e cunoscută imaginea când muşti dintr-o lămâie sau pui pe limbă un jeleu tăvălit prin sare de lămâie şi... dacă te-ai uita în oglindă, ai vedea că faci "în toate felurile". Ne strâmbăm cu toţii când avem în gură alimente cum ar fi castraveciorii în oţet, citricele, sosurile sau dulciurile cu gust dulce-acrişor. De ce închidem ochii şi ne strâmbăm când le mâncăm? Iată ce ne spun specialiştii!
Dacă mănânci ceva acru, senzația nu se limitează la limbă, ci toată fața se contractă ca urmare a disconfortului. Nu poți rezista să-ți nu-ţi încreţeşti gura şi chiar toată faţa, iar pentru această reacţie poți mulțumi evoluției. Multe plante care se găsesc în natură au arome sunt otrăvitoare, iar reacția puternică a corpului tău este modul său de a te proteja de rău. Cu alte cuvinte, acea strâmbătură este un mecanism perfect de apărare al corpului!
Oamenii de ştiinţă spun că senzaţia de acru intens care îţi înțepenește papilele gustative este o urmare a acţiunii ionilor de hidrogen pe care acizii îi eliberează atunci când se combină cu saliva. Când gura detectează acest acid, te anunță prin schimonosirea feţei. Este aşa-numitul răspuns de respingere, potrivit Livescience.com. Reacțiile limbii tale la alimente amare sau picante sunt şi ele răspunsuri de respingere. Citricele şi fructele bogate în vitamina C au gust acru, dar şi alimentele care îţi pot face rău, de aceea strâmbarea la senzaţia de acru poate fi un avertisment asupra bolilor pe care le pot da aceste alimente. Fructele și produsele lactate stricate conțin acid care le dă un gust acru. Şi totuşi, cum să ignori gustul acru a ceea ce mănânci când îți contorsionează întreaga faţă? Această reacție nu este neapărat suficientă pentru a ajuta pe cineva care a mușcat deja un măr stricat, dar poate să-i protejeze pe cei din jurul său. În vechime, când strămoșii căutau hrană, o grimasă bruscă le comunica faptul că unul de-ai lor tocmai a mâncat ceva ce trebuie evitat.
În prezent, gustul acru este extrem de căutat. În sosuri, în fructe exotice şi în deserturi. Ceea ce în trecut era aroma care îi ajuta pe primii oameni să evite să se îmbolnăvească, azi indică prezenţa vitaminei C. Aroma este atât de apreciată azi încât există o întreagă piață de bomboane dedicată maximizării acesteia în produsele procesate. De ce ne place să mâncăm exact ceea ce fața și limba noastră ne avertizează că ne-ar putea ucide? Răspunsul este gustul dobândit. Oamenii nu tânjesc în mod natural după alimente amare, picante sau acre, dar alimentele cu aceste caracteristici sunt componente importante ale unei diete hrănitoare. În loc să iubim aceste arome de la naștere, suntem condiționați să le placem prin expunere repetată. Făcând cunoștință cu gustul prin intermediul membrilor familiei, oamenii învață treptat care alimente acre, amare și picante sunt sănătoase și care sunt potențial dăunătoare.
Fiecare are câteva mii de papilele gustative în gură, între 2.000 și 10.000, dar numărul variază de la unul la altul. Acestea pot fi găsite în toată gura, în gât și esofag. Pe măsură ce îmbătrânești, acestea devin mai puțin sensibile, ceea ce ar putea fi motivul pentru care alimentele care nu-ți plăceau în copilărie devin gustoase la maturitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu