De ce te trezești cu vocea răgușită și ce boli se pot ascunde în spatele ei

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @drdrunya
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @drdrunya

Motivele pentru care te trezești cu vocea răgușită sunt foarte variate și nu toate sunt îngrijorătoare. Află tot ce trebuie să știi!

Corpul uman are nevoie de somn și odihnă adecvată pentru a funcționa. O noapte odihnitoare poate face o mare diferență când vine vorba de a defini dacă vom avea o zi bună sau una în care totul ne va părea dificil. 

Recomandat este să dormim între 7 și 9 ore pe zi. Dacă nu dormim suficient, uneori ne trezim cu senzații neplăcute, cum ar fi aceea că vocea este mai gravă decât de obicei sau este chiar răgușită. Această senzație, deși deranjantă, este destul de obișnuită și motivele sunt foarte variate.

De ce uneori te trezești cu vocea răgușită

Imediat ce ne trezim, vocea tinde să fie puțin mai răgușită decât de obicei. Acest lucru este destul de normal și motivele pot fi foarte variate, de la cele care se rezolvă rapid și nu au o importanță majoră, până la o boală pe care este bine să o luăm în considerare și să o tratăm corespunzător.

Unul dintre motivele cele mai frecvente este lipsa de hidratare. Pe parcursul zilei, bem lichide, dar în timp ce dormim acest lucru nu se întâmplă, ceea ce face să ne trezim mai deshidratați și să avem mucus pe corzile vocale. Acest mucus poate fi responsabil și de trezirea cu o voce puțin mai răgușită. 

Pe timp de noapte, mucusul devine mai gros, numărul de înghițituri de salivă scade, iar conținutul gastric poate ajunge în gât (reflux), ceea ce crește producția de mucus, iritând faringele, inflamând gâtul și afectând corzile vocale. Dormitul cu ventilatoare, ferestre deschise sau curent de aer poate determina corpul să producă mai mult mucus pentru a menține hidratarea, ceea ce face ca vocea să sune mai grav.

Acest lucru poate fi cauzat și de efortul vocal din ziua anterioară, inflamând corzile vocale și făcând vocea să sune mai joasă; în acest caz, cel mai bine este să evităm excesele. De asemenea, poate fi rezultatul lipsei de practică; corzile vocale sunt mușchi și sunt mai relaxate imediat după ce te ridici și oferă mai puțină rezistență la aerul din plămâni, emițând un sunet cu frecvență mai joasă.

Motivul pentru care ne trezim cu vocea răgușită poate fi și o boală.

Boli care pot provoca răgușeală

Dacă răgușeala este cauzată de o boală, cel mai frecvent este din cauza unei laringite, o inflamație temporară a corzilor vocale ca urmare a unei răceli, a unei infecții a căilor respiratorii superioare sau a alergiilor. Refluxul gastroesofagian poate, de asemenea, să ducă la răgușeală, deoarece acidul din stomac urcă în gât și irită țesuturile.

Poate fi cauzată de noduli, polipi și chisturi vocale, care sunt creșteri benigne (non-canceroase) în interiorul sau de-a lungul corzilor vocale, o afecțiune foarte comună printre cântăreți. Utilizarea intensivă a vocii poate, de asemenea, să ducă la hemoragii ale corzilor vocale.

Ca urmare a unor boli precum cancerul tiroidian sau ca rezultat al unei infecții virale, cum ar fi boala Lyme, uneori pot apărea paralizia corzilor vocale, în care una sau ambele corzi vocale nu se deschid sau nu se închid corect. Bolile neurologice care afectează zonele creierului responsabile de controlul mușchilor gâtului sau al laringelui pot, de asemenea, să cauzeze răgușeală. Uneori, răgușeala poate fi unul dintre simptomele bolii Parkinson.

În aceste cazuri, răgușeala este o consecință a unei alte boli, iar medicii vor trata cauza pentru a îmbunătăți afonia. Uneori, terapia vocală poate fi necesară, potrivit 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel