Află în articol de ce te trezești noaptea foarte însetat.
Publicitate
Indiferent dacă te trezești des deshidratat sau îți simți gura uscat în miezul nopții, trezirea în miezul nopții poate fi stresantă, mai ales dacă se întâmplă de multe ori. Aceste senzații de sete excesivă sunt de obicei cauzate de deshidratare și pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, scrie dripdrop.com.
În acest articol vă vom arăta principalele motive pentru care s-ar putea să vă treziți însetat noaptea. În plus, vei descoperi de ce nu poți bea doar apă plată pentru a rezolva problema.
Există mai multe motive pentru care s-ar putea să vă treziți însetat, dar aproape toate se referă la un singur vinovat: deshidratarea. Aici, vă vom arăta cum hidratarea necorespunzătoare din ziua precedentă, deshidratarea în timpul somnului și alți factori vă pot face să vă treziți des pentru a bea apă pe timpul nopții.
Lipsa hidratării adecvate cu o zi înainte este probabil unul dintre principalele motive pentru care te trezești însetat. Într-o stare adecvată de hidratare, corpul tău are o cantitate precisă de electroliți și fluide pentru a îndeplini funcții importante. Când ești deshidratat, fie ai nevoie de mai multe lichide, fie ai un dezechilibru de electroliți.
Deshidratarea este cauzată în mare măsură de transpirație, de o boală care include vărsături sau diaree și de afecțiuni medicale și medicamente, cum ar fi antidepresivele. Asta înseamnă că de fiecare dată când lucrezi la locul de muncă sub soarele fierbinte, te antrenezi mult în sala de fitness sau pur și simplu interacționezi cu persoane care ar putea fi bolnave, ai un risc mai mare de a dezvolta deshidratare. Chiar și deshidratarea ușoară poate provoca semne vizibile, inclusiv dureri de cap, piele uscată, sete extremă și tensiune arterială scăzută.
În perioadele de deshidratare, corpul dumneavoastră trimite semnale – de obicei prin producerea hormonului antidiuretic (ADH) vasopresină – pentru a vă încuraja să vă rehidratați. ADH declanșează mecanismul setei și, de asemenea, semnalează rinichilor să stocheze apă, mai degrabă decât să producă urină. Acest răspuns natural vă face adesea să vă simțiți sete când vă treziți.
Când dormi, corpul tău pierde în mod natural lichide și electroliți în mai multe moduri. Când sforăi sau respiri pe gură noaptea, umezeala din nas și din gură se evaporă treptat, provocând o deshidratare ușoară care poate duce la trezirea însetată. Acest lucru este deosebit de comun pentru persoanele cu tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, deoarece medicamentele pot usca membranele mucoase și pot provoca deshidratare.
Tulburările de somn ar putea fi asociate cu trezirea însetată în mai multe moduri, deoarece există o legătură între somnul slab și deshidratare. Un mic studiu a arătat că o calitate slabă a somnului poate inhiba producția unui hormon numit vasopresină. Acest hormon joacă un rol cheie în gestionarea apei și în menținerea nivelurilor adecvate de lichide în celulele corpului.
Fără cantitățile adecvate, corpul tău ar putea să nu poată regla în mod corespunzător lichidele și electroliții, ceea ce duce la deshidratare care te poate face să simți sete dimineața. Medicii recomandă să consumați minim 2 litri de apă pe zi, dar uneori problema nu poate fi rezolvată doar cu apă plată. S-ar putea să fie necesar să consumați și băuturi îmbogățite cu electroliți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu