Prof. Sorin Ivan, decanul Universității „Titu Maiorescu” din București și directorul revistei Tribuna Învățământului, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre una dintre problemele școlii românești.
Prof. Sorin Ivan a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre una dintre problemele cu care se confruntă școala românească. Potrivit acestuia, învățământului românesc îi lipsesc abordările interdisciplinare raportate la realitate.
„Sociologul Alfred Bulai spunea că nu pune mare preț pe aceste teste PISA pentru că ele sunt calibrate pentru sistemul occidental de educație. La noi e altă programă, sunt alte cerințe și elevii se trezesc că trebuie să rezolve chestionare, solicitări pentru care nu s-au pregătit.”, a spus Val Vâlcu.
„Observația este corectă, cunosc disputa aceasta. Este diferența între două sisteme. Elevii noștri sunt evaluați pe un mod abordare care nu prea se practică la noi. Accentul în aceste teste se pune pe matematică, comunicare, lectură și științe. Sigur că se studiază în învățământul românesc aceste științe și domenii, dar sunt abordări diferite. Acolo sunt abordări interdisciplinare, sunt probleme sub raportate la realitate, la spețe, la cazuri reale și sunt exact lucrurile care lipsesc din învățământul nostru.
O problemă a școlii românești este acest autism față de existența reală, față de realitate. Copiii învață, și unii ating performanțe excepționale, rezolvă probleme teoretice, dar nu știu să le aplice, să aplice raționamentele logice, matematice, la realitate. Când li se dau probleme reale, legate de date ale existenței cotidiene nu pot să coboare din acest orizont al conceptelor, al raționamentelor abstracte la aceste probleme reale.", a spus prof. Sorin Ivan.
„Într-adevăr, sunt probleme de abordări diferite, de viziuni diferite, dar mai e ceva. Dincolo de PISA, rămâne testul nivelului real al copiilor, al liceenilor, al absolvenților de Bacalaureat care vin în amfiteatre. Mă consult cu colegii noștri. Acest nivel este în declin. Capacitatea lor de cunoaștere în orizontul culturii generale este din ce în ce mai diminuată. Spus mai simplu: absolvenții de liceu știu din ce în ce mai puțin în domenii fundamentale, nu numai în domeniul literaturii, care e domeniul meu, dar în acest orizont al culturii generale știu din ce în ce mai puțin.
Se întâmplă ca în dialogurilor noastre să-i întreb: „Ați auzit de cutare scriitor?”, și vorbim de scriitori din programa de bac, „Și ați citit Enigmă Otiliei?", de exemplu, „Am citit, dar am citit rezumat. Nu mai citim 300 de pagini. Citim rezumate pe internet”.
Asta este un fenomen care are și el explicațiile lui. Putem intra în ele, ajungem și la faptul că trăim în era tehnologiei digitale, ajungem la adicția lor, la dependența lor de gadgeturi, îndepărtarea lor de lectură.”, a spus prof. Sorin Ivan la DC News și DC News TV.
Prof. Sorin Ivan va realiza „DC Edu” la DC News, emisiune care va fi difuzată în fiecare luni la ora 09:00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci