Tuturor ni s-a întâmplat ca după un prânz copios să ni se facă somn. În articolul următor vă vom prezenta care sunt principalele cauze, dar şi ce alimente ne provoacă această stare de somnolenţă.
Procesul digestiv și sucurile gastrice
Una dintre cauze o reprezintă variația pH-ului care apare în timpul procesului digestiv, datorită eliberării acidului gastric. Dacă mâncăm mult, eliberarea sucurilor gastrice acide va fi mai mare, împiedicând ca procesul de digestie să se efectueze corect. Astfel, pentru a echilibra acel pH acid, organismul va trebui să elibereze și bicarbonat de sodiu. Aceste modificări ale pH-ului pot genera și crește senzația de somnolență.
Modificări hormonale
Un alt factor care determină, de asemenea, apariția somnului după ce mâncăm sunt schimbările la nivel hormonal. Acestea sunt mai puternice dacă mâncăm mulţi carbohidrați și zaharuri, deoarece consumul lor generează o creștere a producției și eliberării insulinei de către pancreas, ceea ce va determina o producție mai mare de melatonină și serotonină și, prin urmare, apar stările de somnolență.
Produse lactate
Nucile
Făină de ovăz
Orezul
Mâncaţi mai puţini carbohidrați și zaharuri.
Nu uitați să luaţi micul dejun complet. În acest fel, veți evita să mâncaţi foarte mult la prânz.
Faceţi o mică plimbare după ce aţi mâncat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu