EXCLUSIV  De ce tinerii preferă stânga politică. Mitroi (economist): Oportunitatea economică trebuie să fie egală. Ei consideră că averea trebuie disipată

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Pe măsură ce milenialii și generația Z au ajuns la maturitate și au dobândit dreptul de vot, un lucru l-au putut observa toți sociologii - preferințele politice ale acestora sunt anti-sistem, adesea de stânga.

Numai în Marea Britanie, de exemplu, aproape 8 din 10 tineri dau vina pe capitalism pentru criza locuințelor și două treimi vor să trăiască într-un sistem economic socialist. 

În SUA, alegătorii sub 30 de ani votează, în mare parte, cu Partidul Democrat, încă de când fostul președinte Barack Obama a câștigat două treimi dintre voturile acestora în 2008.

Chiar și în țările unde tinerii au votat cu extrema dreaptă, precum s-a întâmplat în Olanda, la ultimele alegeri, experții citați de The Guardian susțin că acest lucru s-a întâmplat tot din cauza furiei tinerilor față de capitalism, aceștia preferând o soluție anti-sistem, în semn de protest.

Adrian Mitroi (profesor de economie): Ce contează pentru ei este spiritul acesta de egalitate

”Să știți că ei sunt preocupați de schimbările climatice, de energia verde, deci au preocuparea și atenția această înspre corporații și către echitate. La cursul de psihologie organizațională vorbim foarte mult despre asta, pentru că studenții mă trag înspre subiectele de interes pentru viitorul lor. Eu am învățat asta și integrez până și inteligența artificială în cursuri. Merg încotro trag ei, ținând cont totuși de standardul academic. Lor le plac studiile de caz și își compară situația cu cea a tinerilor din Occident, la fel cum și eu, ca profesor, fac o comparație la cursuri între studentul român, occidental și asiatic. E o combinație foarte interesantă pe care o pot observa în clasă -  asiaticii lucrează în permanență cu tableta și cu laptopul, cei vest-europeni sunt un pic mai superficiali. Se observă că cei asiatici sunt obișnuiți cu o hiper-competitivitate, în timp ce noi suntem într-un ”dolce far niente” european”, a precizat economistul Adrian Mitroi, profesor la Academia de Științe Economice (ASE), din București.

Întrebat dacă observă și printre studenți faptul că mulți tineri se îndreaptă tot mai mult către stânga politică, profesorul a răspuns:

„Este foarte valid... acum fie că vorbim despre stânga sau despre dreapta, lucrurile devin complicat de împărțit. Nu vreau să intru în zona aceasta, politicienii oricum nu ne reprezintă, au propria lor agendă, deci sunt greu de pus în stânga sau în dreapta. Ce contează pentru ei este spiritul acesta de egalitate, am văzut și la Forumul Economic Mondial. Spiritul de echitate, de a întoarce înapoi către societate, de a avea toți acces la oportunități, acestea sunt foarte importante pentru ei - fie că ești bogat, mai puțin bogat, mai frumos, mai puțin frumos, mai bine situat sau nu, că ești băiat, că ești fată, că încă nu știi ce ești. Există toate aceste dileme firești și naturale, în contextul în care vrei să ai o șansă. Aceasta este stânga pe care o vor tinerii - o societate care are grijă de mediu, are grijă de confortul și de siguranța tuturor și care este foarte darnică în oportunități, nu doar pentru cei care sunt înstăriți. Oportunitatea economică trebuie să fie egală. Ei nu mai vor acumularea (n.r. capitalului) în câteva corporații. Ei consideră că averea trebuie disipată.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel