De la exerciții la febră, stres, furie și unele boli grve, au ca simptom transpirația. Ba chiar și sarcina și menopauza pot determină această reacție în organism. Care e mecanismul prin care apare și cum scapi de transpirația excesivă? Vă dăm câteva idei, susținute de dovezi științifice!
Ce este transpirația? Pe de o parte, o recunoaștem cu toții când apare. Transpirația este acea senzație umedă de pe pielea noastră atunci când este afară e zăpușeală sau când muncim din greu. Cu toții am simțit-o de mai multe ori.
Pe de altă parte, există multe lucruri despre transpirație pe care probabil nu le cunoașteți încă. Știți că toată lumea are între 2 milioane și 4 milioane de glande sudoripare? Știți de ce așteptarea unui interviu de angajare, să spunem, vă face palmele umede? Știți că, chiar în momentul ăsta, corpul vostru transpiră puțin, chiar dacă nu o simțiți?
În acest articol, aflați câteva din numeroasele cauze ale transpirației, de la bufeuri până la faptul că v-ați îndrăgostit. Veți descoperi, de asemenea, o stare cunoscută sub numele de transpirație excesivă împreună cu sfaturi de sănătate pentru tratarea acesteia. Găsiți un loc răcoros, bine ventilat și citiți mai departe despre cauzele transpirației.
Căldură și cum vă afectează ea
Probabil cea mai cunoscută cauză a transpirației este căldura. De fiecare dată când termometrul arată temperaturi înalte, știi că prima linie de apărare împotriva căldurii este transpirație. Scopul întregului proces este să ne ferim corpurile (cu sânge cald) de supraîncălzire. Termenul științific pentru aceasta este „termoreglarea".
Cheia pentru răcire este evaporarea transpirației. Este procesul prin care un lichid devine gaz. În acest caz, transpirația din piele se evaporă în aerul din jurul vostru. Transpirația are nevoie de o parte din căldura din corp pentru a se schimba de la un lichid la un gaz. Se numește transfer de căldură. Și acesta este motivul pentru care vă răcoriți când transpirați - transpirația elimină o parte din temperatura corpului în timp ce se evaporă.
Acest lucru explică, de asemenea, și de ce transpirația nu funcționează la fel de bine atunci când aerul din jurul nostru este rece sau umed. În zilele umede, aerul este deja plin de umiditate. Asta înseamnă că transpirația nu are cum să se evapore. De aceea, vremea mai umedă se simte mai caldă decât e în realitate.
Cât transpiri în mod normal
În condiții normale, transpirați maximum 1,5 litri pe oră - puțin peste șase cești de apă. Dar în locuri foarte calde, umede, cum ar fi jungla, lucrurile se schimbă. Poți să te adaptezi după câteva săptămâni, în astfel de condiții, și să ajungi să transpiri până la 3,5 litri pe oră!
Ar trebui să fie destul de clar de ce este atât de important pentru sănătate să beți apă când transpirați atât de intens. Nu numai că aveți nevoie de apă pentru tot felul de alte procese interne, dar eliminarea transpirației poate fi periculoasă pentru sănătate. E suficient să pierdeți circa 2% din lichidul din corp ca semnele epuizării să se instaleze.
Citiți totul despre stările emoționale și alimentele, bolile grave sau cronice, unele mortale, care duc la apariția transpirației excesive, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News