Un laptop 2-in-1 (hibrid) este un dispozitiv care poate fi folosit pe post de două device-uri: laptop și tabletă.
Un laptop 2-in-1 (hibrid) este un dispozitiv care poate fi folosit pe post de două device-uri: laptop și tabletă. Drept urmare, afacerea de a cumpăra un dispozitiv și de a primi două sună bine, mai ales când ținem cont de prețurile mari pe care le pot avea separat device-urile.
Cu toate acestea, un laptop hibrid are dezavantaje față de un laptop tradițional. Cel mai important lucru este faptul că performanța nu este excelentă, din cauza formei subțiri și ușor de manevrat, conform Tech Radar.
Un laptop poate folosi mai multe tehnici pentru a se „transforma" în tabletă. Prima situație o reprezintă un laptop care are o tastatură detașabilă. În esență, laptopul este laptop când tastatura este atașată, iar atunci când tastatura este înlăturată (prin mecanismul balamalelor), display-ul acestuia poate fi folosit drept tabletă.
În altă situație, tastatura laptopului nu se poate înlătura, dar poate fi dată peste cap, cu ajutorul unei balamale de 360 de grade. În această situație, „tableta" devine mai groasă, fiindcă va avea o tastatură pe spate. Așadar, prima metodă, cea în care ecranul rămâne solitar în mâinile utilizatorului, este mai convenabilă.
Cu toate acestea, nici prima metodă nu este fără eroare. De obicei, tastaturile laptopurilor 2-in-1 care se pot detașa sunt subțiri sau din plastic subțire. În plus, mecanismul se poate distruge în timp, iar perspectiva unui 2-in-1 cu tastatură nedetașabilă deja sună mai sigură.
Cum am evidențiat deja, ideea principală a unui laptop 2-in-1 se bazează pe economie, în cazul în care utilizatorul dorește ambele dispozitive. În cazul în care cineva cumpără un astfel de device și nu folosește deloc tableta, atunci se poate spune că a aruncat pe fereastră banii pe care îi putea investi într-un laptop cu componente mult mai performante.
Însă, dacă ați ajuns până aici și sunteți interesat în continuare de un 2-in-1, cea mai bună variantă ar fi un laptop cu tastatură detașabilă.
Mobilitatea
Atunci când vine vorba de dispozitive mobile, evident că mobilitatea este o caracteristică importantă. Laptopul 2-in-1 vă permite să stați în orice poziție pe canapea și în pat atunci când tastatura este înlăturată. În plus, datorită faptului că poate funcționa oricât fără tastatură, laptopul 2-in-1 poate fi ușor de cărat în ghiozdan și poate fi utilizat fără a deranja pe nimeni în mijloacele de transport public.
Cum hibridele înseamnă versatilitate, un 2-in-1 permite așezarea sa într-o poziție perpendiculară, dar și sub formă de „cort", pentru un unghi mai confortabil în cazul unei prezentări sau vizionării unui film.
Ecranul
Un laptop care poate fi transformat în tabletă nu poate exista dacă ecranul nu este unul tactil. Așadar, un alt beneficiu al tehnologiei 2-in-1 este reprezentat de display-ul cu touchscreen care lipsește din multe laptopuri. În plus, acesta poate fi folosit cu un pix de tip stylus, pentru a lua rapid notițe.
Performanțe scăzute
După cum am văzut mai sus, există motive care motivează achiziționarea unui 2-in-1, dar această tehnologie nu vine fără dezavantaje. Așa cum am menționat și în introducere, dacă cineva dorește putere și prestații rapide de la un laptop, această opțiune nu este tocmai bună. Designerii încearcă să se concentreze pe mobilitate și aspect, lăsând în plan secund CPU-urile puternice ori plăcile video dedicate.
Preț ridicat
Cu toate acestea, unele dezavantaje pot fi evitate în cazul în care plătim mai mult pentru un 2-in-1, fapt ce este un dezavantaj în sine. Unele prețuri sunt atât de ridicate încât justifică achiziționarea unui laptop mult mai bun și a unei tablete decente, însă costul vine din integrarea acestor două dispozitive într-unul singur, cu o formă plăcută și premium.
Chromebook
Unele laptopuri 2-in-1, pentru a mai salva din costuri, sunt, de fapt, Chromebook-uri. Acest lucru înseamnă că laptopul folosește un sistem de operare numit Chrome OS, diferit de Windows. Pentru a vedea dezavantajele unui Chromebook, intrați aici.
În concluzie, laptopurile 2-in-1 au două scopuri și nu excelează la niciunul dintre acestea. Există laptopuri mai puternice cu același cost, în timp ce experiența „detașabilă" nu se compară cu mobilitatea unei tablete.
Pe larg, dacă nu veți folosi vreodată acest tip de laptop drept tabletă, nu irosiți banii. În schimb, dacă vă plac tabletele, dar și laptopurile, și optați să aveți toate fișierele de pe acestea într-un singur loc, un 2-in-1 vă poate scuti de unele necazuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News