Dacă ai de gând să pui murături, nu trebuie să uiți de hrean. Te ajută foarte mult, iar rezultatul te va încânta.
Publicitate
După cum bine ştiţi, există două modalităţi prin care puteţi mura alimentele: în oţet sau în saramura.Deosebirea între cele două este mai mult de gust. De exemplu, muratul în mediul acid oferit de oţet împiedica apariţia bacteriilor, iar cel în sare favorizează eliberarea acidului lactic, care va împiedică şi el apariţia bacteriilor, scrie gustos.ro.
Pentru ca murăturile să rămână tari, puteţi încerca una dintre aceste metode:
1. Adăugaţi 2-3 căţei de usturoi, pe lângă gustul deosebit, murăturile vor rămâne tari.
2. Dacă alegeţi să pregătiţi o reţetă de murături în sare, atunci nu încălziţi saramura, astfel acestea vor rămâne crocante.
3. Cu cât se va pune mai mult hrean, cu atât murăturile vor fi mai tari.
Este indicat să adăugaţi şi zahăr sau miere de albine în lichidul de umplere a borcanelor. Conservantele care pot fi folosite la murături: mărar uscat cu seminţe, bucăţi de hrean tăiate în lung sau frunze de hrean, ardei iuţi, frunze de ţelina, foi de dafin, crenguţe cu frunze de vişin, stejar sau coacăze, ardei capia, usturoi.
Vezi și: Ciorbă de murături. Cel mai gustos fel de mâncare
Cum se pune varza la murat
Varza trebuie să aibă frunze fine şi subţiri, ideală pentru sarmale. Curăţă frunzele de deasupra, cctorul din interior şi fă o gaură în el. Aici vei pune o lingură rasă de sare, potrivit pofta-buna.com. Dacă varză e prea mare, o poţi tăia în patru şi poţi pune sare pe lângă ea. Verzele mai mari vor fi aşezate jos. Se completează butoiul cu apă rece şi se mai adaugă 20 g de sare la 1 kg de apă rece. Dacă nu aţi pus sare în cotoare, se adaugă 30-35 g de sare la 1 litru de apă, scrie pofta-buna.com.
Varza se poate pune la murat şi cu apă clocotită. Se măsoară cantitatea de apă necesară, se pune sarea şi se fierbe până dă în clocot. Se ţine 3-4 zile şi se scurge, apoi se mai clocoteşte o dată şi se pune peste varză.
Puteţi mura, pe lângă varză, şi conopidă, gutui şi alte legume. Dacă vreţi să coloraţi varza, puteţi adăuga şi câteva sfecle roşii în butoi. Sau chiar varză roşie. Puteţi adăuga beţe de mărar sau seminţe de chimen. Dacă puneţi busuioc la murături, în apă, lichidul nu se va băloşi. Varza se vantura zilnic până când se murează complet, suflând aer în butoi.
Vezi și: De ce să mănânci, vara, roșii, castraveți și pepene. Beneficii extraordinare pentru organism
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu