Medicul nutriționist a explicat de ce ar trebui adăugat "un strop de grăsime" lângă legume și de ce salata de roșii trebuie să conțină și puțin ulei sau brânză.
"Betacarotenul și licopenul sunt nutrienți dependenți de grăsime. Știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți sau mai degrabă de fitonutrienți - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!
Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine - cât mai intens și mai diferit colorate.
Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. De lăudat betacarotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi licopenul, pigmentul din roșii, grapefruit și pepene, care are efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.
Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, consumate sub formă de bastonașe sau în salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc.
Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinăm pe toate. Pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime e obligatoriu… ne “unge” pe suflet, la propriu și la figurat!", a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
Citește și:
De ce e mai bine pentru siluetă să mănânci şi pâine la salata de roşii cu brânză
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat de ce este mai bine pentru siluetă să adăugăm şi o felie de pâine la salata de roşii cu brânză.
Porţia zilnică de ulei ar trebui să fie de doar două linguri pe zi, în timp ce porţia zilnică de telemea ar trebui să fie între 70 şi 100 de grame. „Este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngraşă, şi mănânc roşiile goale cu brânză. Când mă uit la pachetele de brânză trase în ţiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poţi să-l tai în două, este o felie mai grosuţă. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roşii şi poate o feliuţă subţire de pâine şi gata, dar ni s-a dus raţia de 300-400 de calorii şi pare că nu am mâncat mare lucru”, spunea, în urmă cu ceva timp, Mihaela Bilic, la Digi 24.
"Brânza o putem mânca cu uşurinţă, nu are niciun strop de fibre, nu ne satură şi, dacă nu punem lângă ea nişte legume şi un strop de pâine, e grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză”, a mai spus Mihaela Bilic.
"Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine şi grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă şi, dacă punem şi roşia, cu vitamine şi minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienţi”, a adăugat medicul.
Image by timolina on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu