Procesorul central un element principal al unui dispozitiv, asemănător cu rolul creierului uman în corp.
Procesorul central, numit și CPU (Central Processing Unit), este un element principal al unui dispozitiv, asemănător cu rolul creierului uman în corp. (vezi secțiunea III pentru i3, i5 și i7)
CPU-ul nu este singurul procesor dintr-un computer, însă este cel mai important. Acesta ajută la calcule, lansează programe, le menține deschise și multe altele.
Cu toate acestea, CPU-ul nu acționează de unul singur, ci face parte dintr-un ecosistem divers, care include RAM-ul și alte părți ale PC-ului, având ca scop de procesarea instrucțiunilor și executarea lor.
Toate computerele au CPU-uri
Orice dispozitiv electronic conține un CPU. De fapt, orice se califică drept computer, adică o mașinărie care primește instrucțiuni, le procesează și apoi le returnează, conține un CPU. Printre acestea se numără: computerul personal, laptopul, Smart TV-ul, smartphone-ul, tableta și multe altele.
Procesorul central se află pe placa de bază și este un mic component pătrat. Pe placa de bază, CPU-ul are capacitatea de a interacționa și controla toate celelalte componente.
Pentru a-și îndeplini rolul, procesorul central primește instrucțiuni, le decodează, le execută și apoi le stochează în memoria RAM sau/și memoria ROM.
Multitasking
O funcție foarte folositoare a unui procesor central este multitasking-ul, adică executarea simultană a mai multor comenzi. Bineînțeles, acestea nu sunt executate chiar simultan, ci doar intermitent și foarte rapid, pentru a da impresia de simultaneitate.
Numărul de lucruri făcute simultan este strâns legat de puterea unui procesor central și memoria RAM disponibilă.
Mai multe nuclee
Odată cu dezvoltarea CPU-urilor, producătorii au decis că mai multe procesoare centrale mai mici ar fi mai utile decât unul singur și mare. Așadar, aceștia au început să folosească mai multe nuclee (procesoare centrale mai mici).
Un CPU cu două nuclee se numește dual-core, unul cu patru nuclee se numește quad-core și așa mai departe, ajungându-se la octa-core, care are opt nuclee.
Acest tip de procesoare centrale, cu mai multe nuclee, pot face multitasking cu adevărat, fiindcă fiecare nucleu face câte un lucru în parte. Această caracteristică face procesoarele centrale mult mai puternice și le crește și viteza.
Viteza unui CPU
Viteza de rulare (clock speed) a unui CPU se măsoară în GHz (similar cu memoria RAM) și reprezintă frecvența acestuia. Un CPU poate avea o viteză de bază de 2 GHz, care crește la 3 GHz în timpul solicitării, de exemplu la laptopuri cu Turbo Boost.
Odată cu cerințele pieței, compania Intel a decis să-și numească procesoarele în funcție de necesitățile consumatorilor. Așadar, cifrele 3, 5 și 7 sunt strâns legate de puterea de procesare a fiecăruia dintre acestea. Un mit este acela că aceste etichete au de-a face cu numărul de nuclee al fiecărui procesor, însă este fals.
Numărul de nuclee este foarte important pentru un procesor central, însemnând practic câte CPU-uri sunt într-un singur CPU. Așadar, cu cât mai multe nuclee, cu atât mai puternic este un procesor central.
Intel Core i3 - performanță normală pentru sarcini de bază
În afară de ultimele generații de i3, cele mai multe procesoare de acest gen sunt dual-core (au două nuclee). Existența acestui tip de procesor se bazează pe prețul scăzut al unui astfel de CPU. Cu toate acestea, cel mai puternic i3 poate întrece un i5 dual-core.
Intel Core i5 - performanță bună pentru cele mai multe dintre sarcini
Procesoarele i5 tind să fie mai puternice. O parte din această putere vine din viteza de rulare, în mod tradițional mai mare față de un i3. O altă latură a superiorității poate veni din numărul adițional de nuclee.
Față de i3, i5 oferă câte patru nuclee, iar ultimele generații ale acestui tip de procesor oferă chiar șase nuclee (hexa-core).
Cu toate acestea, atunci când achiziționați un laptop cu procesor i5, verificați numărul de nuclee. Un procesor i5 dual-core poate fi mai slab decât un i3.
Intel Core i7 - performanță foarte bună pentru cele mai solicitante sarcini
Procesoarele i7 au fost timp de mulți ani vârful de gamă oferit de Intel, fabricat pentru cele mai solicitante jocuri și software-uri de editare. Bineînțeles, odată cu performanța, costurile sunt și ele ridicate. Avantajul pe care acest tip de procesoare îl au față de i5 și i3 este reprezentat de numărul de nuclee.
Unele procesoare i7 mai vechi sunt quad-core, altele, mai noi, sunt octa-core, deci au opt nuclee.
În cazul în care doriți să cumpărați un laptop sau un desktop și sunteți indecis, trebuie să vă gândiți în primul rând la ce îl veți folosi.
Dacă principala dumneavoastră activitate este să folosiți Internetul sau aplicațiile Microsoft Office, atunci un Intel Core i3/AMD Ryzen 3 ar fi o alegere bună și ieftină.
În caz contrar, dacă doriți o performanță mai mare a PC-ului, puteți opta pentru un Intel Core i5/AMD Ryzen 5.
În final, dacă sunteți dispus să plătiți mai mult pe un procesor foarte puternic, ați putea cumpăra un Intel Core i7/AMD Ryzen 7.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu