De ce trimite China pești în... spaţiu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Chinezii au hotărât să trimită peşte pe orbită, acolo unde se află staţua spaţială Tiangong. Iată ce vor să descopere cu acest truc!

China trimite pește în spaţiu pentru a vedea cum interacționează şi reacţionează în interiorul unui ecosistem închis, cu condiţii de viaţă provocatoare, potrivit Futurism.

Prin acest experiment se doreşte obţinerea de informaţii care ar putea explica potențiala pierdere a densității osoase la astronauții care petrec perioade prelungite în microgravitație. Se ştie că această problemă este un efect secundar de luat în seamă care ar putea agrava sănătatea piloţilor în timpul misiunilor viitoare în spațiu.

Nu ar fi prima dată când sunt trimiși pești în spațiu. Primele exemplare care au ajuns pe orbită au fost un grup din specia Fundulus heteroclitus din Atlantic. Aceştia au fost trimişi în Skylab în 1973, primul laborator științific care a orbitat vreodată Pământul. Doar că de data aceasta misiunea a fost alta: cercetătorii au vrut să ştie dacă aceşti peşti micuţi care înoată în trei direcții pe Pământ ar simula înotul şi într-un alt mediu unde lipseşte gravitaţia.

S-a descoperit că acești pești se foloseau de fantele de lumină pentru a se orienta, după doar câteva zile. Mai mult, au şi depus eci de ouă din care au rezultat puieți care s-au adaptat aproape imediat la imponderabilitate.

De la această experienţă a plecat Agenția Spațială Japoneză (JAXA) şi a ajuns cu studiul la efectele pe care microgravitația le are asupra peştilor din specia medaka aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Cercetare-cheie pentru probleme de densitate osoasă

După cum se arată într-un studiu din 2016 publicat în jurnalul Scientific Reports, cercetătorii au descoperit că peștii s-au descurcat mult mai rău decât oamenii și au început să piardă din densitatea osoasă aproape imediat după sosirea pe ISS. S-a ăus totul şi pe fragilitatea oaselor de peşte care, evident, au o densitate mai mică decât oasele umane. Aceste efecte au nevoie de obicei de aproximativ 20 de zile pentru a se manifesta la astronauți.

Concluziile de pe stația spațială Tiangong vor genera, probabil, și mai multe informații despre pericolele aduse de petrecerea de perioade lungi de timp în imponderabilitatea spațiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel