Iulia Ionescu, vicepreședinte ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre cum accesul la medicamente inovatoare crește speranța de viață.
„Cred că știți foarte bine că speranța de viață a crescut semnificativ în ultimii 50, 100 de ani la nivel global și la nivelul Europei. Cred că știți că acest lucru se datorează în principal inovării din cercetarea și dezvoltarea farmaceutică. Și în România a crescut speranța de viață. Din păcate, există însă un decalaj în minus de la speranța de viață, sunt 6 ani, dacă comparăm speranța de viață în România față de media din UE și chiar 10 ani trăim mai puțin față de țări care sunt în top: Franța, Italia, Suedia.
Poate că acest lucru, 6 ani, când ai 20, 30, 40 de ani nu contează, nu prea te gândești la ce va fi mai târziu la bătrânețe și cât ai vrea să trăiești alături de nepoți și ce visuri ai mai avea. Dacă vă gândiți că poate aveți părinți, bunici, în România, dacă aceștia au 73 de ani astăzi, statistic vorbind, până acolo a fost viața lor. Dacă am trăi într-o țară precum Franța, Italia, acest bunic sau părinte ar mai avea de trăit, tot statistic vorbind, până spre 79, 80 de ani.
Cred că putem simți mai cu sufletul ce înseamnă acest decalaj în speranța de viață. Sigur nu e vorba doar de lungimea, de durata vieții, e vorba și de calitatea vieții. E vorba de un indicator foarte important care se numește „an de viață sănătoasă". Aici decalajele în Europa sunt și mai mari. De exemplu suedezii au 72 de ani de viață sănătoasă, 64 de ani reprezintă media în UE și mult mai puțin în România.
De ce se întâmplă acest lucru? E vorba de accesul la medicamente inovatoare. Medicamentul inovator este cel care aduce un boost din punct de vedere medical, științific, care este rezultatul cercetării și dezvoltării din industria farmaceutică și care atât timp cât este protejat de patent se numește medicament original.", a spus Iulia Ionescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu