EXCLUSIV  De ce unele persoane nu au măsea de minte și când e necesară extracția acesteia? În anumite condiții, poate apărea paralizia parțială a feței

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Dr. Alin Gabor a explicat, în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”, de ce unele persoane nu au măseaua de minte și care este procesul de extracție a acesteia.

 

Publicitate

„Specia umană este într-o continuă evoluție și se consideră că lipsa măselelor de minte și a premolarilor numărul 2 din fiecare serie de dinți sunt semne ale acestei evoluții. Gura oamenilor preistorici era foarte mare, iar capul foarte redus, pentru că nu își foloseau foarte mult partea intelectuală, iar ei aveau nevoie de mulți dinți pentru digestie. Aveau nevoie de foarte mulți dinți pentru a ne putea hrăni cu alimente crude din natură. O dată cu evoluția, alimentele pe care le consumăm sunt mai procesate, s-a considerat că intelectul nostru a evoluat foarte mult și, automat, s-a inversat proporția, deci ne-a crescut foarte mult capul, a luat altă formă, iar dinții au început să scadă ca număr pentru că nu mai avem nevoie de ei. Nu prea mai au rost măselele de minte în cavitatea bucală. Nu este neapărat indicată extracția directă, depinde de poziționarea măselei de minte”; a precizat Dr. Alin Gabor, în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”.

Ce se întâmplă în cazul unei consultații?

„Cel mai bine este să vină pacienții la o consultație. Acolo se face o radiografie. Din moment ce radiografia panoramică - cea uzuală - nu este cea mai potrivită tot timpul, se face un computer tomograf, care ne ajută tridimensional să vedem poziționarea măselei de minte. De ce? Pentru că, cel puțin la cele de jos, se află nervul mandibular care trece în apropierea ei. Dacă măseaua de minte îmbracă acest nerv, sunt foarte mari șansele ca pacientul să rămână cu o parestezie, adică o paralizie parțială a zonei. Acum depinde foarte mult pentru că pe acolo trece și un nerv care merge la limbă, dar și unul care trece la zona facială. Dacă este atins primul, pacientul rămâne fără gust în jumătate de limbă. Trebuie cumva calculate și riscurile, deci trebuie făcut acest tomograf.

Nu este dureroasă extracția în sine, pentru că totul se petrece sub anestezie, dar dacă extracția este complicată, de exemplu există un os crescut deasupra, pe gingie, deci trebuie tăiată gingia și osul, corpul trebuie să se refacă ca la orice operație și atunci aduce foarte mult sânge în zona respectivă și se inflamează un ligament care ține mandibula. Doare pentru că vorbim despre un proces de vindecare, dar nu este o durere care să nu poată fi ținută sub control cu anumite anti-inflamatoare, analgezice, un antibiotic dacă este necesar”, a continuat medicul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel