Se pare că răspunsul constă în eficiența consumului de energie, care, la rândul său, este determinată de absența sau prezența anumitor variante ale unei proteine în mușchi.
Activitatea fizică este fundamentală pentru menținerea unei vieți sănătoase și este esențială pentru a asigura o greutate corporală adecvată. Cu toate acestea, oamenii nu fac atât de multă activitate fizică pe cât și-ar dori.
Este adevărat că nu toate persoanele par să beneficieze la fel de mult de pe urma exercițiilor fizice, în special în ceea ce privește obiective precum creșterea masei musculare sau pierderea în greutate. Dovezile indică mai mulți factori, fără a fi foarte clar care dintre aceștia este responsabil pentru aceste diferențe.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Kobe (Japonia) și publicat în revista Molecular Metabolism sugerează că persoanele care întâmpină dificultăți mai mari în a pierde în greutate prin exerciții fizice ar putea să le lipsească anumite variante ale proteinei PGC-1a, care ajută la reglarea metabolismului corpului și la răspunsul nostru pe termen scurt la exerciții.
Această concluzie se bazează pe experimente realizate pe șoareci, utilizate pentru a determina modul în care proteina PGC-1a influențează exercițiul fizic și efectele acestuia asupra corpului.
Așa cum se menționează în articolul respectiv, proteina PGC-1a este cunoscută ca un coactivator de transcripție: adică, are rolul de a induce exprimarea (traducerea instrucțiunilor conținute de ADN în proteine) genelor. În mod special, PGC-1a crește exprimarea genelor asociate mitocondriilor, genelor implicate în oxidarea acizilor grași și genelor implicate în termogeneză, ceea ce promovează un consum eficient de energie în mușchi.
Când facem exerciții fizice, exprimarea genei care codifică PGC-1a se mărește, ceea ce, la rândul său, crește exprimarea altor gene care promovează un consum mai eficient de energie în mușchi.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nutthaseth-v
Cercetări anterioare au reușit să arate că, pe lângă versiunea normală a acestei proteine, există și alte variante (denumite „b” și „c”) care sunt puțin diferite. Acestea au aproape aceeași funcție ca și proteina originală, dar se produc în mușchi de până la zece ori mai mult în timpul exercițiilor fizice. În modelele lor experimentale, autorii au descoperit că indivizii care nu au aceste versiuni suplimentare nu răspundeau la exerciții pe termen scurt, ceea ce a cauzat o ardere mult mai redusă a grăsimilor în timpul și după antrenament.
În cazul șoarecilor, aceștia nu doar că nu pierdeau în greutate prin exerciții fizice, dar chiar câștigau în greutate atunci când erau menținuți în condiții normale, deși nu creșteau aportul de alimente. Ideea pe care aceste rezultate o subliniază este că eficiența consumului de energie în mușchi este esențială pentru determinarea pierderii în greutate și a tendinței de a câștiga în greutate.
Autorii văd în această direcție calea către o clasă complet nouă de medicamente pentru pierderea în greutate, care ar putea oferi beneficii pacienților indiferent de dieta lor. Mai rămân însă câteva aspecte de explorat (acești cercetători, în mod special, intenționează să desfășoare studii pentru a determina cauzele variabilității în nivelurile proteinelor PGC-1a b/c între diferite persoane), dar deja au fost identificate substanțe care cresc prezența proteinelor esențiale în organism.
Realizări ca aceasta nu doar că aprofundează cunoștințele noastre despre propriul corp, dar pot reprezenta pași importanți în revoluționarea noilor tratamente pentru obezitate și alte tulburări metabolice, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci