Acad. Jean-Jacques Askenasy, medic neurolog și cercetător, a explicat de ce, uneori, ne transformăm în "tocilari". Cum funcționează creierul.
"Depinde ce fel de creier ai. Sunt creiere care înregistrează cu mare ușurință. Sunt creiere în cazul cărora e nevoie să fii "tocilar", ca să le menții. Însă depinde de gradul de interes, de emoția pe care o trăiești.Așa cum spunea răposatul Solomon Marcus - în România copiii nu iubesc matematica - nu e vina lor, e vina profesorilor de matematică. Adică dacă reușești să îi arăți un exercițiu care să îl bucure, să îl satisfacă pentru că îl poate rezolva e un element important și care trebuie să participe la formarea unui elev bun.
Așadar, acest creier lucrează ca un tot. Lucrează din punct de vedere emotiv, al atenției, al memorizării, înregistrării. Un profesor care te face de râs în fața clasei, după un anumit răspuns, nu îl mai uiți toată viața. Când toată clasa a râs de ce ai spus și profesorul a menționat asta, nu mai uiți până mori", a explicat Jean-Jacques Askenasy, în podcastul Avangarda, cu Ionuț Vulpescu.
Jean-Jacques Askenasy, medic neurolog, cercetător și academician, s-a născut în Bulgaria, la vârsta de trei ani a plecat la Paris, urmând cursurile unei școli mixte de băieți și fete, până la venirea în România, unde a și îmbrățișat cariera de medic neurolog. Dintre toți emigranții evrei care au venit din România, Jean-Jacques Askenasy a fost singurul care, venind la o vârstă foarte înaintă în Israel, a devenit profesor de neurologie, "un fenomen greu de crezut”, după cum apreciază prin propriile cuvinte.
Trăiește de 50 de ani în Israel, dar vine foarte des în România, fiind membru corespondent al Academiei Române. Deși lucra la una dintre cele mai cunoscute instituții medicale din Tel Aviv, Jean-Jacques Askenasy a renunțat la privilegiile full-time și salariul excepțional pe care le avea pentru a merge să ofere asistență medicală câteva zile pe săptămână în orășelul Yeruham, revoltat fiind de un caz mediatizat în societatea israeliană, al unei fetițe de 6 ani care a murit pentru că nu a avut acces la personal medical care să îi administreze penicilină pentru pneumonie.
Considerat un trouble maker, la început, în dorința sa de a ajuta dezinteresat israelienii care aveau nevoie de acces la servicii medicale urgente, Jean-Jacques Askenasy cucerește societatea israeliană, nu doar prin altruismul său, dar și prin profesionalismul desăvârșit. La 50 de ani devine cetățean de onoare al Yeruham-ului și, până la vârsta admirabilă de acum, de 94 de ani, lucrează neobosit, în prezent fiind medic la spitalul Shiba din Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci