De ce unii creştini sărbătoresc Crăciunul după Anul Nou

200 de milioane de ortodocși sărbătoresc Crăciunul la mai multe zile distanță de 25 decembrie.

Alegeri prezidentiale 2024

Aproximativ 12 procente ale populației de confesiune creștină (200 milioane) sărbătoresc Crăciunul în luna ianuarie, conform National Geographic.

Data de 25 decembrie este bine întipărită în conștiința oamenilor drept ziua în care se serbează Crăciunul, însă o parte semnificativă a creștinilor nu au serbat încă Nașterea Domnului.

Calendar după calendar

Răspunsul la această situație constă în decizia Bisericilor Ortodoxe de a urma un calendar vechi de 2.000 de ani, care diferă de cel pe care îl folosim în lumea modernă de astăzi.

Originile separării între cele două date calendaristice se află tocmai în anul 325, când un grup de episcopi creștini a convenit prima conferință ecumenică a religiei. Una dintre cele mai importante teme ale primului Consiliu de la Niceea a fost standardizarea celei mai importante sărbători a creștinismului, Paștele.

Pentru acest lucru, ei au decis să se bazeze pe calendarul iulian, pe care Julius Caesar, conducătorul Imperiului Roman, l-a adoptat în 46 Î. Hr., după sfatul astronomului egiptean Sosigenes, în încercarea de a îmbunătăți propriul calendar lunar al Imperiului.

Calendarul iulian nu este exact

Calendarul iulian are, însă, o sincopă: supraestimează lungimea unui an solar cu 11 minute. Drept rezultat, calendarul și anul solar s-au decalat de-a lungul veacurilor.

În secolul al XVI-lea, datele sărbătorilor creștinești s-au decalat atât de mult încât Papa Grigore al XIII-lea s-a îngrijorat și a creat un nou calendar, cu ajutorul unui grup de astronomi, cunoscut drept calendarul gregorian, pe care îl folosim în zilele noastre.

Altă diviziune între Biserici

Cum acest eveniment a avut loc după Marea Schismă, Biserica Ortodoxă s-a împărțit și ea, fiindcă propriul calendar al Papei accepta o suprapunere ocazională între Paștele Evreiesc și Paștele Creștinesc, mutare care era împotriva creștinătății ortodoxe.

Până în 1923, cele două date s-au decalat cu 13 zile, Crăciunul ortodocșilor depășind deja borna Anului Noi.

În mai 1923, un grup de lideri ortodocși s-a întâlnit la Constantinopol (Istanbul în prezent, n.r.), având delegații ale bisericilor din Constantinopol, Cipru, Grecia, România, Rusia și Serbia.

Biserica Ortodoxă Română a adoptat soluția lui Milankovic

Nu toți au fost de acord cu schimbarea calendarului, însă Rusia a fost obligată de către sistemul bolșevic să adopte calendarul gregorian. Așadar, la conferință, cercetătorul sârb Milutin Milankovic a propus o soluție: o nouă versiune a calendarului iulian care își împarte dățile cu calendarul gregorian, chiar dacă nu și fiecare an bisect. Cunoscut drept calendarul iulian retușat, a fost adoptat de greci, ciprioți și români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel