Anevrismul cerebral nu trebuie neglijat pentru că poate duce la moarte.
Anevrismul cerebral este o afecțiune de mare gravitate, care, în absența tratamentului, se poate complica prin ruptură, cu evoluție rapidă către deces.
Despre acest subiect ne-au vorbit medicii Cristian Mihalea și Bogdan Popa de la SANADOR.
„Primesc întrebarea aceasta de multe ori când vin pacienți la consultații. La un moment dat, unii dintre ei întreabă: dar de unde am acest anevrism? Cum am dezvoltat acest anevrism?
Anevrismul este o dilatare anormală a peretelui vasului de sânge. Unele dintre aceste anevrisme sunt congenitale, adică unii oameni pur și simplu se pomenesc că au această pungă anevrismală. Sunt unele care sunt descoperite la necropsie, adică omul a trăit toată viața cu el și nu a știut.
Poate mai important decât acest lucru ar fi bine să menționez, legat de simptomatologie, că unul dintre simptome este cefaleea. Îmi amintesc că, în urmă cu câțiva ani, când am pomenit, la o emisiune, despre acest simptom, foarte mulți pacienți, care aveau dureri de cap, erau alarmați de faptul că ar putea să aibă anevrism.
Principala ideea este că nu oricine are cefalee, chiar și rebelă, înseamnă că are un anevrism în cap.
Pe de altă parte, este bine ca lumea să se controleze și să aibă din când în când posibilitatea să facă un RMN, vorbesc de cei care au această simptomatologie", a declarat Conf. Univ. Dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale și șeful Departamentului de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR.
„Profesorul Mihail Anton de la Spitalul Colțea, mult înainte să fie RMN în România, spunea că dacă ai o durere, care nu trece în cinci zile, neapărat trebuie să mergi la spital pentru investigații", a adăugat jurnalistul Val Vâlcu.
„În Franța procedăm astfel: Unde știm că există o familie în care unul dintre membri a avut un anevrism cerebral, îi căutăm obligatoriu pe toți din familie, în sensul că merg la RMN, merg la screening. Deci cine are în familie o rudă decedată prin ruptură de anevrism sau hemoragie intracraniană, este evident că ar fi ideal să-și facă un Angio RMN sau Angio CT", a mai zis Cristian Mihalea, medic primar Radiologie - imagistică medicală, cu supraspecializare în radiologie intervențională și competență în tomografie computerizată.
VEZI ȘI: Ai migrene frecvente? Ar putea fi vorba de anevrism. Medicul Cristian Mihalea (Sanador) explică modul prin care se poate preveni moartea subită - https://www.dcnews.ro/ai-migrene-frecvente-ar-putea-fi-vorba-de-anevrism-medicul-cristian-mihalea-sanador-explica-modul-prin-care-se-poate-preveni-moartea-subita_907378.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci