În calendarul Bisericii Ortodoxe, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în ziua de 29 iunie. În cultura românească, această sărbătoare este denumită popular "Sânpetru de vară".
Există o tradiție conform căreia femeilor le este interzis să consume mere până la sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, deoarece se crede că acest lucru ar înfuria spiritele celor decedați. Doar femeile tinere sunt exceptate și li se permite să consume mere după această dată, în timp ce femeile în vârstă trebuie să aștepte până la sărbătoarea Sfântului Ilie. Aceeași tradiție se aplică și văduvelor, care se spune că vor avea o sănătate mai bună dacă nu consumă mere până la Sfântul Ilie.
În conformitate cu tradiția populară, până în ziua sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, se evită scuturarea merilor. Se crede că respectarea acestei obiceiuri oferă protecție culturilor agricole împotriva grindinei.
Conform credinței populare, atunci când sunt tunete și fulgere în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, se spune că nucile și alunele vor fi afectate de viermi.
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este celebrată timp de trei zile, iar conform tradiției, această perioadă este asociată cu protecția agricultorilor împotriva ploilor abundente și cu speranța ca recoltele să fie bogate.
Pentru a aduce spor în casă și pentru a avea grijă de sănătate, există tradiția Moșilor de Sânpetru, în care se sfințesc la biserică pachete conținând colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare. Aceste ofrande sunt ulterior date oamenilor săraci.
În mediul rural, în această zi există tradiția ca mamele să pregătească și să ofere talismane pentru fiicele lor. Aceste talismane constau într-o punguță roșie în care sunt păstrați câțiva căței de usturoi și frunze de pelin. Talismanul este purtat timp de trei zile, având scopul de a proteja fetele de farmece și de iele, care ar putea fura norocul lor.
Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.
Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.
Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin
VEZI ȘI: Sfinții Apostoli Petru și Pavel, poveste neștiută explicată de Ciachir. Descrierea făcută de Țuțea este fascinantă - https://www.dcnews.ro/sfintii-apostoli-petru-si-pavel-poveste-nestiuta-explicata-de-ciachir-descrierea-facuta-de-tutea-este-fascinanta_921094.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu