De ce unor oameni le place în mod deosebit să înjure și să insulte

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se crede că rețelele sociale au amplificat exponențial impactul insultelor. 

Trăim într-o perioadă de devalorizare, critici și insulte gratuite din partea unor oameni care par să-și dedice toată energia ca să-i jignească pe alții. Rețelele de socializare sunt un teren propice pentru acest tip de comportament ofensator. Deși este adevărat că oamenii care îi insultă pe alții au existat întotdeauna și vor continua să existe, se pare că aceștia s-au înmulţit în ultimii ani.

De unde vine dorinţa de a-i umili pe alţii

Psihologia manifestă acum un mare interes pentru a încerca să înțeleagă ce se află în spatele abuzului verbal. La urma urmei, jignirea cuiva nu este o săgeată aruncată în aer și care cade pur și simplu la pământ, fără să facă victime.

De fapt, o insultă rănește psihologic, umilește, ridiculizează, denigrează și consolidează multe prejudecăți și stereotipuri. În general, mulți oameni folosesc insulte din cauza unei simple condiționări sociale și a modelelor comportamentale pe care le-au moștenit de-a lungul vieții, în special din copilărie. Acest lucru se observă mai ales în rândul celor care au crescut în medii în care critica, umilirea și deprecierea erau ceva obișnuit. Mai devreme sau mai târziu în viață, repetă același lucru la care au fost expuși și ei. Astfel, prin acest tip de comunicare, scapă de fapt de toată frustrarea și durerea pe care le-au acumulat în copilărie din cauza aceluiași comportament.

Demonstraţie de putere

În plus, există și problema demonstrării puterii. Universitatea din Bath (Anglia) a efectuat o cercetare care ne arată că persoanele care insultă frecvent au tendința de a coloniza mediile organizaționale. Jignind verbal, un astfel de om urmărește să obțină un statut și să exercite o anumită putere asupra celorlalți. Asta este este ceea ce caută mulți dintre cei ce jignesc frecvent: să creeze o ierarhie în care să se poziționeze deasupra celorlalți prin critică, umilire, insulte camuflate, printre altele.

Narcisiştii, cei mai tăioşi la vorbă

S-a observat că printre persoanele care insultă în mod constant, narcisiștii grandomani sunt cei mai frecvenți. Ei aleg de obicei două tipuri foarte specifice de insulte: cele care se referă la inutilitate și cele care se referă la prostie. De aici, ei folosesc aceste resurse ofensive pentru a critica persoanele pe care le consideră naive și lipsite de intelect sau proaste și inepte. Interesant este, însă, că unora dintre cei care jignesc nu le place să jignească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel