Iată câteva motive pentru care vă simțiți mai energici când sunteți la dietă.
Mulți dintre cei care au ales să urmeze o dietă, fie că e vorba de cele pentru slăbire, fie de cele de menținere a greutății, au putut să remarce un lucru foarte important și anume că se simt mult mai energici decât înaintea începerii dietei.
Senzația de energie crescută asociată cu o dietă poate avea mai multe explicații, iar efectele pot varia de la persoană la persoană.
Alimentație echilibrată
Dacă dieta pe care o urmați este echilibrată și furnizează toți nutrienții esențiali de care organismul are nevoie, veți avea mai multă energie. Carbohidrații, proteinele, grăsimile sănătoase, vitaminele și mineralele joacă roluri esențiale în furnizarea de energie pentru funcționarea optimă a organismului.
Controlul glicemiei
O dietă echilibrată poate contribui la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale. Oscilațiile bruște ale glicemiei pot determina stări de oboseală și lipsă de energie. Prin controlul atent al consumului de carbohidrați și a tipurilor de carbohidrați consumate, puteți evita fluctuațiile bruște ale glicemiei.
Hidratarea
Consumul adecvat de apă este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. De multe ori, oboseala poate fi cauzată de deshidratare. Pe o dietă, oamenii sunt adesea mai conștienți de aportul de lichide și pot avea tendința de a consuma mai multă apă.
Reducerea inflamației
Anumite diete, cum ar fi cele bogate în alimente antiinflamatorii (cum ar fi fructele și legumele), pot contribui la reducerea inflamației din organism. Inflamația cronică poate duce la oboseală și scăderea energiei.
Pierderea în greutate
Dacă scopul dietei este pierderea în greutate și reușiți să obțineți acest lucru în mod sănătos, s-ar putea să vă simțiți mai ușori și mai energici. O greutate sănătoasă poate reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular și a altor organe, contribuind astfel la creșterea energiei.
Este important ca la alegerea dietei să țineți cont atât de starea de sănătate, dar și de recomandările medicului de familie sau a nutriționistului, care vă pot îndruma spre un anumit tip de dietă, care să fie cel mai potrivit cu toți parametrii, astfel încât să obțineți rezultatele pe care le așteptați.
De asemenea este important de reținut că fiecare persoană poate reacționa diferit la o anumită dietă, iar schimbările bruște ale obiceiurilor alimentare pot avea și efecte adverse, sugerează Chat GPT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu