Află în articol de ce Omicron BA.5 este o mare problemă acum.
Încă o dată, Covid-19 pare să fie peste tot. După ce valul Omicron a răscolit Statele Unite în ianuarie și creșterea mai mică a cazurilor în primăvară, cauzată de subvarianta BA.2, ar fi putut părea că noul coronavirus ar putea fi ignorat pentru o perioadă, probleme revin, scrie CNN. Dintr-o dată, mulți oameni care și-au revenit de Covid-19 chiar în lunile martie sau aprilie s-au trezit epuizați, tușind și uitându-se la cele două linii roșii ale testului rapid. Cum de se întâmpla asta din nou și atât de curând?
Vinovatul de data aceasta este o altă ramură Omicron, BA.5. Are trei mutații cheie ale proteinei sale, care o fac și mai eficientă în infectarea celulelor noastre, dar și mai pricepută la depășirea apărării noastre imunitare. În mai puțin de două luni, BA.5 și-a întrecut predecesorii și a devenit cauza dominantă a Covid-19 în Statele Unite. Săptămâna trecută, această subvariantă a provocat aproape 2 din 3 noi infecții cu Covid-19 în această țară, conform celor mai recente date de la CDC.
Studiile de laborator ale anticorpilor din sângele persoanelor care au fost vaccinate sau recuperate în urma infecțiilor recente cu Covid-19 au scos la iveală cât de periculoasă este BA.5. Așadar, potrivit experților, oamenii care au avut Covid chiar și în timpul iernii sau în primăvara pot fi din nou vulnerabili la virus.
„Nu știm despre severitatea clinică a BA.4 și BA.5 în comparație cu celelalte subvariante ale noastre Omicron. Dar știm că este mai transmisibil și mai invadator al sistemului imunitar. Persoanele cu infecție anterioară, chiar și cu BA.1 și BA.2, sunt probabil încă expuse riscului de BA.4 sau BA.5”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, la un briefing al echipei de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă, marți.
Rezultatul este că ne îmbolnăvim în mulțime. Pe măsură ce americanii au trecut la testele rapide efectuate la domiciliu, numărul oficial de cazuri în prezent se ridică la aproximativ 110.000 de noi infecții pe zi și reflectă doar o fracțiune din adevărata povară a bolii.
Noua variantă SARS-CoV-2 îi îngrijorează pe experții în virusologie din cauza faptului că se răspândește extrem de rapid. Aceasta câștigă teren în India și a ajuns deja în Marea Britanie.
Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări, transmite The Guardian, citat de Mediafax.
De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News