Luminile Nordului, cunoscute și sub numele de Aurora Boreală, au devenit mai frecvent vizibile datorită activității solare intense, cauzată de faptul că Soarele se află la apogeul ciclului său solar de 11 ani. Erupțiile solare și ejectele de masă coronală trimit particule încărcate electric către Pământ, care, la coliziunea cu gazele din atmosferă, creează spectaculoasele culori ale aurorelor.
Citește și: Coșmar care a devenit viral: O studentă a găsit un animal letal în comanda de pe Shein /foto
Ceea ce obișnuia să fie un eveniment unic în viață sau o excursie specială în Cercul Arctic a devenit o priveliște mai comună în ultimii ani. În noaptea de joi, culorile spectaculoase ale Luminilor Nordului au fost vizibile din nou cu ochiul liber în mare parte din Statele Unite și țări din Europa.
Experții explică faptul că Luminile Nordului, cunoscute și sub numele de Aurora Boreală, sunt mai vizibile acum datorită faptului că Soarele se află la "maximul" ciclului său solar de 11 ani, potrivit BBC.
Acest ciclu solar, al 25-lea de când au început înregistrările în 1755, a început în 2019 și va atinge apogeul anul viitor. În această perioadă, Soarele devine mai activ și eliberează erupții solare și ejecte de masă coronală care trimit particule încărcate electric spre Pământ, creând spectaculoasele aurore.
Ultimele aurore au fost cauzate de o erupție solară majoră care a avut loc pe 8 octombrie, trimițând un flux de particule ionizate către Pământ. Când aceste particule intră în contact cu gazele din atmosfera terestră, în special în jurul polilor magnetici, ele emit lumină la diferite lungimi de undă, formând culorile vibrante și ondulate ale Luminilor Nordului.
În timpul perioadei de maxim solar, apar mai multe pete solare, ceea ce duce la o creștere a activității solare și a frecvenței erupțiilor. Acest lucru face ca Luminile Nordului să fie vizibile pe o arie geografică mai mare decât de obicei, inclusiv în zone mai sudice.
Pentru a putea observa aurora în condiții optime, este esențial să vă aflați într-un loc întunecat, departe de luminile artificiale, și să aveți cerul senin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu