Premierul maghiar Viktor Orban intră din nou în coliziune cu Uniunea Europeană în tentativa disperată de a aduna capital politic.
Orban caută să-și recâștige cotele de popularitate din urmă cu puține luni prin măsuri radicale, care contrazic spiritul și, mai nou, Tratatele Uniunii Europene. Aflat marți în orașul Pecs, din sud-vestul Ungariei, premierul maghiar le-a declarat reporterilor că pedepsele în vigoare nu descurajează suficient infracțiunile grave precum crima.
"Problema pedepsei cu moartea trebuie repusă pe agendă în Ungaria", a declarat Orban. Liderul FIDESZ a adăugat că este necesar ca infractorii să înțeleagă faptul că "nimic nu va opri Ungaria de la a-și proteja cetățenii".
Ieșirea controversată a lui Orban survine unei inițiative pentru care a fost aspru criticat la Bruxelles. Prim-ministrul plănuiește o consultare națională privind tema imigrației ilegale. Opt milioane de cetățeni majori vor răspunde la un chestionar cu 12 întrebări, dintre care una este dacă, în opinia cetățenilor, "administrarea deficitară a problemei imigrației la Bruxelles are legătură cu creșterea terorismului".
Liberalii din Parlamentul European au condamnat demersul lui Orban, acuzându-l că transformă Ungaria într-o "mini-Rusie".
Motivul pentru care Orban marșează pe măsuri din ce în ce mai radicale rezidă în rezultatele ultimelor alegeri parțiale din Ungaria și în sondajele de opinie recente. Jobbik-ul, care a declanșat un proces de "cosmetizare" pentru a-și lărgi baza electorală, devine un pretendent la Puterea de la Budapesta. În fața riscului de a-și pierde o parte importantă din votanți, Orban preia o temă apropiată extremiștilor de la Jobbik, care solicită de mai mulți ani reintroducerea pedepsei capitale. În Uniunea Europeană, tema pedepsei cu moartea a fost relansată după atacul de la Charlie Hebdo de formațiunea Frontul Național, condusă de Marine Le Pen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News