În următoarele ore, se va vedea dacă instituțiile care îl apără pe Traian Băsescu sunt mai puternice sau mai slabe decât presiunea votului popular. Parlamentarii au fost cei care au părăsit primii liderul autoritar, în ciuda riscurilor pe care și le asumau (DNA, ANI etc). Motivul: nu au ajuns în funcție prin numire, ci prin competiție electorală, deci știu că depind de popor, nu de ”jucător”.
Indiferent ce spune propaganda băsistă, societatea românească s-a săturat de Traian Băsescu și curentul contestatar s-a consolidat, păstrându-se la nivelul a 80 de procente .
Admit că propunerile USL nu respectă cutume parlamentare și pot veni în coliziune cu chichițele avocățești (cu care ne-a guvernat Băsescu din 2004, când a forțat numirea lui Tăriceanu). Dar, în esență, reîntoarcerea la popor reprezintă interesul național. Așa cum a arătat viața politică în regimul Băsescu, nu există decât două variante: fie guvernul, ca reprezentant al Parlamentului, deci al românilor, este preș la picioarele președintelui, fie se ajunge la război cu acesta.
Fiecare zi care trece cu Băsescu la Cotroceni e o zi pierdută de poporul român, într-o luptă din care profită doar cercul fripturiștilor băsiști.
Îl vrea poporul în continuare pe Traian Băsescu? Putem afla în 30 de zile. Se tranșează astfel disputele constituționale, juridice, instituționale. USL se dă la o parte și armata portocalie își asumă răspunderea totală, având Puterea totală. Nu îl mai vrea, se instituie o pace politică și socială necesară reconstrucției.
A te opri la jumătatea drumului este deosebit de riscant pentru parlamentarii care încearcă să navigheze cu fundul în două luntre. Zona de electorat portocaliu este îngustă și abia de-i cuprinde pe fidelii lui Traian Băsescu. O nouă basculare, de la ”jos Ungureanu” la ”susținem Băsescu” i-ar termina politic pe nehotărâți.
Electoratul are interesele sale, pe care și le urmărește, indiferent prin cine. Dacă USL, UNPR sau UDMR nu reușesc să îndeplinească dezideratul cetățenilor, atunci va căuta alte forțe, gen PPDD sau PRM. Convulsiile politice vor dura doi ani, în loc să dureze două luni.
Poate parlamentarii controlați de Băsescu își spun că ar putea să aștepte doi ani, în afara Parlamentului, dacă știu că au spate la Cotroceni. Nu cred că vor mai avea la ce să se întoarcă, căci prăbușirea va fi totală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News