În războiul farmaciştilor cu marile lanţuri, gen Sensiblu, Helpnet sau Catena, a intervenit Cseke Attila. Ministerul Sănătăţii a propus modificarea Legii Farmaciei prin ordonanţă de urgenţă. Fără această intervenţie, din 2011 s-ar fi renunţat la restricţiile privind autorizarea farmaciilor în funcţie de numărul de locuitori sau de distanţa până la altă unitate . Astfel s-ar fi ajuns la autorizarea fără limită a farmaciilor, ceea ce ar fi favorizat marii investitori şi ar fi dus la dispariţia farmaciilor independente, care nu ar fi putut face faţă competiţiei economice cu lanţurile (care au şi distribuitorii în rândul acţionarilor).
Marilor lanţuri le va veni greu să mute farmaciile din rural în urban sau din periferie în zonele cu vad din centru. Până cum, dacă primarul oferea unui farmacist o adeverinţă că magazinul de la parterul blocului este "un mare spaţiu comercial", se putea deschide o farmacie în orice supermarket. Noua lege urmează să reglementeze excepţiile doar la marile hipermarketuri.
De asemenea, va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare, iar farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii. până acum, doar marile lanţuri de farmacii şi distribuitorii controlau vânzările pe internet.
De ce a sărit Cseke Attila în apărarea micilor farmacii, în loc să meargă pe mâna marilor retaileri? În primul rând, el a copiat reglementările din Ungaria. În 2008, ungurii au liberalizat total piaţa farmaceutică, idar concentrarea pieţei a dus la creşteri de preţ, astfel că în 2010 Ungaria a revenit la o poziţie superrestrictivă. Pe de altă parte, după ce Curtea de la Haga a stabilit că nu pot opera criterii generale de liberă concurenţă în domeniul farmaciilor, tot mai multe state europene se orientează spre micile farmacii, în defavoarea lanţurilor. Scopul final este controlul consumului de medicamente şi al preţurilor. Marile lanţuri, cuplate cu angrosiştii, pot negocia mult mai dur cu statul, eventual chiar blocând sistemul dacă asigurările nu plătesc la timp, spre deosebire de micile farmacii independente care se află mai mereu în criză de bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News