Premierul Victor Ponta s-a declarat în favoarea votului la distanță (prin corespondență sau electronic) pentru românii din străinătate. Presa portocalie a folosit interviul acordat hotnews pentru a semnala inconsecvența premierului sau pentru a saluta alinierea acestuia la politica lui Traian Băsescu. Un proiect similar, propus în 2011 de ministrul de Externe, Theodor Baconschi, a fost puternic criticat de USL. Cui folosește noua abordare? Traian Băsescu sublinia, în timpul escalei din Insula Capului Verde, că diaspora îl susține. Și-au schimbat opțiunea românii din afara granițelor? Contează că MAE aparține PSD?
Alegerile din 2012 au demonstrat că românii din străinătate nu și-au schimbat radical opțiunile de vot. Sociologii spun că majoritatea celor care au plecat în ultimul deceniu au fost fie dezamăgiți de PSD, fie captivați de Traian Băsescu, în perioada sa de maximă popularitate. Ca urmare, PDL și liderul partidului au adunat voturi din diaspora, folosind și un mesaj anticomunist cu rezonanță pentru românii care au emigrat de mai multă vreme. Cota lui Băsescu a scăzut treptat, pe măsură ce ajungeau mesajele din țară, iar ieșirea sa din peisaj va reduce și mai mult popularitatea PDL.
”În situații normale, miza votului din diaspora este nesemnificativă, crede politologul Cristian Pârvulescu. Chiar dacă sistemele moderne vor crește participarea, procentul e nesemnificativ. Gândiți-vă că astăzi votează , să zicem, o sută de mii de români din străinătate. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în alte țări, numărul poate crește cu 30 la sută, după introducerea votului prin corespondență. Dar, stați liniștiți, că nu se va schimba nimic. Este greu să pui pe picioare un astfel de sistem, iar interesul politic lipsește, pentru că presupune un efort prea mare să-l controlezi, adică să profiți de el. Când te adresezi unor alegători săraci, apare tentația de a cumpăra voturi, dar costurile sunt mari și riscurile la fel. Acum, ca să duci alegătorii cu autocarul la vot și să le dai o masă, te costă 20 de euro/om, dacă vrei să cumperi voturi prin corespondență ar trebui să dai 50 de euro, să spunem. Câte poți să cumperi și cu ce riscuri? E ușor să iei urma unor voturi transmise electronic sau prin corespondență și să demonstrezi frauda, iar supravegherea nu o va face MAE, ci reprezentanți de la toate partidele”.
Care ar fi obiectivul premierului, care să justifice costurile de imagine, după schimbarea sa de discurs? ”Premierul vrea să arate că merge pe calea reformei și eventual să dea un mesaj celor din diaspora, e de părere Pârvulescu. De la această declarație până la o modificare de sistem va mai dura. Nu cred că va trece în parlament sau că se va aplica la următoarele alegeri. Până una-alta, Ponta a mai luat o temă din temele pe care le putea atinge PDL și asta a fost miza”.
Au expații dreptul la vot?
Tendința, atât în Europa, dar și în SUA, este de acceptare a unui sistem de vot la distanță. Franța asigură votul cetățenilor din afara granițelor, la fel și SUA, prin corespondență. Cipru, Grecia și Danemarca nu permit expaților să voteze. ” Contează cum definim cetățenia, spune prof. Cristian Pârvulescu, dela Pro Democrația. Pot interveni în disputele publice ale celor ce locuiesc într-un teritoriu național cetățeni care nu mai locuiesc în acel teritoriu? După definiția clasică, statul național presupune unitatea dintre națiune și teritoriu. Odată ce distanțele nu mai contează, această abordare se estompează. Tunisia, de exemplu, acordă drept de vot tunisienilor din Franța, iar aceștia chiar au înclinat balanța la ultimele alegeri. În România, acest drept este deja câștigat și nu poate fi retras. După 1990, s-a acordat celor din afara granițelor drept de vot, pentru a repara o nedreptate istorică și pentru că erau considerați mai experimentați în democrație. Acum, trebuie să ne asigurăm că acest drept este efectiv. Nu poți cere unor cetățeni să facă 200 de metri până la urne și altora 200 de kilometri, mai ales că există mijloace pentru votul online”.
Hibele votului la distanță
Proiectul lui Theodor Baconschi ridică două probleme. În primul rând, nu asigură un sistem unitar de vot. În prezent, după observațiile CCR, se încearcă reforma sistemului electoral, astfel încât toate alegerile să fie organizate la fel. Votul prin corespondență nu se poate aplica decât în cazul alegerilor parlamentare și a primului tur la prezidențiale. La locale și europarlamentare se votează în circumscripțiile de domiciliu. La prezidențiale și referendum nu se poate organiza vot prin corespondență, fiindcă durează prea mult înscrierea alegătorilor și distribuția buletinelor.
Principala problemă a votului electronic o reprezintă protecția datelor: să nu fie ”deconspirat” alegătorul și să nu intervină hackerii. Votul prin corespondență permite frauda electorală: se cumpără buletinele și se expediază. ”Nu putem să reducem totul la fraude, spune Cristian Pârvulescu. Dacă alte țări au găsit metode pentru a asigura un vot corect la distanță, vom găsi și noi. Totul e să vrem acest lucru”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News