Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat uniformizarea salariilor profesorilor ar putea să se realizeze prin iniţiativă legislativă, nu prin asumare. Inițiativa ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului în procedură de urgenţă, recunoscând că problema ”necesită o abordare rapidă”. Anastase s-a referit la unele păreri exprimate în Coaliţie, la doar câteva zile după ce premierul Emil Boc anunța că își va asuma răspunderea pentru a înlocui legea de creștere a salariilor profesorilor.
Ce a schimbat intenția Puterii? Singura ipoteză valabilă ar fi că între timp s-au publicat rezultatele unor noi sondaje de opinie și guvernul Boc se teme că se va schimba majoritatea parlamentară. Primele cercetări sociologice realizate după constituirea USL arată că Uniunea ar putea să realizeze singură majoritatea parlamentară. Ambele sondaje publicate au demostrat că USL trece de 59 la sută din opțiunile electoratului, iar Constituția prevede că președintele este obligat să aducă la guvernare pe oricine propune formațiunea care are majoritatea voturilor.
În plus, parlamentarii care au părăsit arcul guvernamental au fost bine primiți de Opoziție: Dan Bordeianu a ajuns din nou vicepreședinte la PNL, iar Vasile Nistor a fost ales președinte executiv PC. Breșa realizată de cei care părăsesc puterea va fi lărgită, pe măsură ce se apropie alegerile iar cota electorală a PDL rămâne constant mică.
Nu este un paradox faptul că Anastase a declarat că se va evita asumarea, deși Victor Ponta a anunțat că nu va depune moțiune de cenzură. USL a lansat, de fapt, o amenințare mult mai gravă la adresa Puterii. Dacă se atacă o hotărâre judecătorească prin asumare, iar președintele promulgă legea, există motive pentru a declanșa suspendarea acestuia, deci alungarea regimului Băsescu-Boc cu un an mai devreme decât alegerile la termen.
Citește și: Coaliţia a decis ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pentru limitarea salariilor profesorilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu