Motivele invocate de USL care arată de ce este nevoie de o schimbare în funcționarea Curții Constituționale sunt deciziile controversate ale CCR.
Un prim motiv este declararea votului uninominal pur ca fiind neconstituțional. Această hotărâre vine în condițiile existenței acestui mecanism de vot la primari și la șefii de CJ.
O altă decizie care aruncă îndoiala asupra funcționării corecte a CCR este decizia cu privire la reprezentarea externă a României. Președintele a fost numit „șef de stat”, deși acest concept NU există în Constituție. Returnarea la bugetul de stat a banilor alocați de Guvernul PDL către primăriile partidelor din fosta guvernare este un alt motiv invocat de USL.
Un alt motiv este decizia privind dreptul președintelui de a refuza numirea unor miniștri. Această decizie este luată în situația în care Guvernul, potrivit Constituției, nu răspunde politic decât în fața Parlamentului.
Respingerea sesizării USL cu privire la neconstituționalitatea prelungirii măsurii de tăiere a salariilor, la finalul anului trecut este o altă decizie controversată. În 2010, CCR spunea că este obligatoriu caracterul temporar al măsurilor de austeritate luate. O altă decizie a CCR este că Legea dialogului social și Legea salarizării preofesorilor în 2011 sunt constituționale. Cele două legi sunt cele pentru care Guvernul Boc și-a asumat răspunderea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News