De frica iernii, Germania reactivează termocentralele pe cărbune

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Germania va reactiva termocentralele pe cărbune, puse în rezervă, pentru a economisi gazul în producția de electricitate.

Termocentralele pe cărbune din Germania, păstrate în rezervă, vor fi repuse în funcție în această iarnă, după ce guvernul german a aprobat această decizie, relatează agenția EFE.

Reactivarea acestora este o soluție preventivă pentru sezonul rece, iar repunerea în exploatare se va realiza ”pentru o perioadă limitată, ca acoperire preventivă pentru iarna următoare”, se arată într-un comunicat al guvernului federal de la Berlin, conform Agerpres.

Acesta explică faptul că legislaţia actualizată referitoare la folosirea unităţilor producătoare de electricitate menţinute în conservare oferă posibilitatea reactivării lor pentru o perioadă limitată de timp de la începutul lunii octombrie până cel târziu la sfârşitul lunii martie, dar cu condiţia să fie în vigoare nivelul de alertă sau de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaz natural.

Termocentralele vor fi reactivate ”pentru a economisi gazul în producţia de electricitate şi evitarea astfel a blocajelor în aprovizionarea cu gaz pentru sezonul de încălzire 2023-2024”, mai precizează guvernul german, care asigură ”că obiectivul finalizării renunţării progresive la cărbune în mod ideal până în anul 2030 nu va fi afectat, la fel nici obiectivele climatice”.

Utilizarea centralelor pe cărbune complet eliminată până în 2038

Legea privind reducerea și eliminarea producției de energie electrică pe bază de cărbune transpune în legislație recomandările de politică energetică formulate de Comisia pentru creștere, schimbări structurale și ocuparea forței de muncă, cunoscută sub numele popular de Comisia pentru cărbune.

În practică, acest lucru înseamnă că producția de energie electrică pe bază de cărbune va fi eliminată treptat, urmând să se încheie complet cel târziu la sfârșitul anului 2038. Legea completează Legea privind dezvoltarea structurală adoptată de Cabinet în august 2019.

Concret, acest lucru însemna ca până în 2022, energia produsă din antracit și lignit să fie redusă la aproximativ 15 GW fiecare, iar până în 2030, această cifră urmează să fie redusă și mai mult, la o putere de aproximativ 8 GW pentru centralele electrice alimentate cu antracit și de 9 GW pentru centralele electrice alimentate cu lignit. Mai mult, până cel târziu în 2038, utilizarea centralelor pe cărbune să fie complet eliminată, a transmis Guvernul Federal. 

Citește și: Combustibilul cu amprentă zero pe care trebuie să-l băgăm în termocentrale. Inventatorul român Iuliean Horneț: Zero costuri pe materia primă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel