De frica revoltelor, regele Marocului, Mohamed al VI-lea, promite o nouă Constituție. Președintele Yemenului anunță și el modificarea sistemului electoral

rege maroc
rege maroc

Regele Mohamed al VI-lea al Marocului a anunțat o scădere drastică a puterilor sale exact cum au cerut-o miile de manifestanți care, pe 20 februarie, au ieșit în strad în peste 50 de orașe marocane. Un nou protest fusese anunțat pentru 20 martie și rămâne de văzut dacă după anunțul regelui va mai fi organizat, deși reacțiile de pe rețelele sociale arată că se va organiza. Și președintele Yemenului, Ali Abdalá Saleh, este hotărât să pună capăt protestelor și este dispus să modifice Constituția.

Mohamed al VI-lea a ținut un discurs  televizat inedit în care a dezvăluit principalele caracteristici ale unei reformă ambițioasă a Constituției, promulgate în 1996, care, la articolul 19 îi conferă putere absolută. Revizuirea Constituției ar urma să fie supusă unui referendum, susține regele. Inițiativa ar acorda mai multă putere primului ministru și Guvernului. Primul ministru ar urma să fie numit de rege din rândurile partidului care va câștiga alegerile. Va avea responsabilități asupra Executivului și Administrației publice.

Și președintele Yemenului, Ali Abdalá Saleh, este hotărât să pună capăt protestelor și este dispus să modifice Constituția. Propunerea sa deschide drumul spre un nou sistem electoral până la sfârșitul anului. Anunțul său a venit la numai câteva ore de la discursul regelui marocan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel