De la 1 aprilie, facturile pentru gazele naturale şi energie electrică vor trebui să respecte noile reglementări europene în vigoare, adică să cuprindă obligatoriu mai multe informaţii, inclusiv referitoare la costuri, transport şi furnizare.
Preşedinte Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, Laurenţiu Urluescu, spune, însă, că în acest mod facturile vor fi complicate inutil.
'Sunt multe informaţii care nu ştim cât de utile ar fi tuturor consumatorilor şi noi considerăm că aceste informaţii ar fi suficient să fie puse în platforma de clienţi în aşa fel încât să nu fie trecute în toate facturile. De ce asta? Fiindcă estimăm ca o factură de la trei-patru pagini, cât este acuma, să ajungă undeva la şase-opt pagini. Cel puţin pentru clienţii casnici, cu cât mai multă informaţie nu o înţeleg, cu atât mai mult o să li se pară ceva ciudat şi o să-şi pună întrebări şi o să creadă că nu este ceva în regulă cu factura.', a declarat Laurenţiu Urluescu.
Prezent la o conferinţă de specialitate, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, a precizat că informaţiile suplimentare sunt prevăzute de reglementările europene şi că s-au făcut eforturi ca prima pagină să rămână într-o formă simplificată, iar restul să apară numai în zona de anexe.
'Toate acele elemente care apar ca informaţii obligatorii a fi cuprinse în facturile de gaz, respectiv de energie electrică, nu sunt invenţiile noastre. Toate apar în directivele europene şi directiva spune că sunt obligatorii să fie incluse în factură. Noi am făcut doar o selecţie şi ne-am străduit ca prima pagină a facturii să fie simplificată şi să obligăm furnizorii să pună pe prima pagină strict nişte elemente necesare pentru client, pentru a se identifica, pentru a şti cât are de plătit, când are de plătit şi pentru ce plăteşte şi unde se poate adresa în momentul în care are o problemă cu factura', a spus Zoltan Nagy-Bege, conform Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News