Înrolarea în Spațiul Privat Virtual va deveni obligatorie de la 1 martie 2022.
Înrolarea în Spațiul Privat Virtual va deveni obligatorie de la 1 martie 2022, a anunțat la conferința de presă de marți, 24 august, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor. Măsura face parte dintr-un set de măsuri de digitalizare a Ministerului Finanțelor și ANAF.
Măsura privește persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală. „Înrolarea în SPV asigură o comunicare şi un mod de lucru 24 din 24 de ore, şapte zile pe săptămână cu administraţia fiscală şi reprezintă o eficientizare a modului în care cetăţeanul interacţionează cu organul fiscal”, a spus ministrul Dan Vîlceanu.
De asemenea, ministrul Dan Vîlceanu a mai spus că, în cazul persoanelor cu activitate independentă, declaraţia de venituri va putea fi descărcată, completată și ulterior postată în SPV, unde va fi primită și decizia de impunere, iar taxele vor putea fi plătite fără ca persoana să mai fie nevoită să se prezinte la organul fiscal, notează Mediafax.
Ministrul a mai anunțat adoptarea unui format standardizat și simplificat de date în relația dintre contribuabil și autoritățile fiscale, proiect care va intra în testare începând cu 1 septembrie 2021 și va fi implementat pentru marii contribuabil începând cu 1 ianuarie 2022.
O altă măsură este permanentizarea procedurii de rambursare a TVA cu control ulterior. Vîlceanu mai spune că, între 1 noiembrie 2020 și 31 iulie, au fost analizate 179.000 de solicitări de rambursare de TVA și au fost soluționate 160.000 de deconturi, cu control ulterior.
Datoria publică a României va ajunge la finalul anului la 49,1% - 49,2% din PIB, în scădere de la aproximativ 49,5% în prezent, a declarat, tot marţi, ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu. „Datoria publică este în momentul de faţă undeva la 49,5. Ştiţi foarte bine că, atunci când măsori datoria publică, trebuie să iei în considerare şi PIB-ul nominal. Noi estimăm că datoria publică va ajunge la finalul anului, având în vedere estimările de PIB după rectificare, la undeva la 49,1 - 49,2 (% din PIB, n.r.). Deci, suntem în grafic. Ceea ce vreau să vă spun este faptul că, aşa cum ştiţi, avem un plan de împrumuturi - şi o strategie de administrare a datoriei publice pe baza cărora facem aceste împrumuturi - şi nu facem altceva decât, aşa cum ştiţi - pentru că am şi văzut ştiri începând de ieri, că iar s-a împrumutat Ministerul de finanţe. Ştiţi foarte bine că lunea şi joia avem licitaţii”, a menţionat Dan Vîlceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News