De la 1 noiembrie profesorii încep să primească restanțele salariale din 2017-2021

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Veşti bune pentru profesori! Ministerul Educaţiei spune că sunt bani.

Personalul din învățământ va primi, de la 1 noiembrie, sumele restante din sporuri sau majorări salariale din perioada 2017 – 2021. Banii vor fi acordați în tranșe, iar Ministerul Educaţiei dă asigurări că sunt suficienţi bani pentru acoperirea restanţelor.

”Pentru aplicarea prevederilor OUG 48/2022 privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021, Ministerul Educaţiei a dezvoltat, în cadrul aplicaţiei informatice EDUSAL, un modul dedicat calculării tranşelor cuvenite”, se precizează într-un comunicat de presă, de joi, al Ministerului Educaţiei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei dă asigurări că nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ. OUG 48/2022 se referă la diferenţe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranşe.

”Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative; Modulul informatic implementat este în concordanţă cu prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Deşi au fost transmise instrucţiuni de utilizare a aplicaţiei informatice şi au fost organizate mai multe sesiuni de instruire în sistem videoconferinţă cu personalul responsabil la nivel de judeţ/municipiul Bucureşti, au apărut unele erori de calcul privind diferenţele aferente, rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia în cazul unor categorii de persoane care nu făceau parte dintre beneficiarii ordonanţei”, precizează Ministerul Educaţiei.

Pentru ca personalul beneficiar să intre în posesia sumelor cât mai repede, Ministerul Educaţiei a propus iniţial termenul de 19 octombrie pentru introducerea datelor şi prelucrarea acestora.

”Ca urmare a solicitărilor federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, termenul a fost prelungit până la data de 28 octombrie. Ministerul Educaţiei monitorizează permanent aplicarea prevederilor OUG 48/2002 şi asigură suportul tehnic pentru inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ”, se arată în document.

Totodată, Ministerul Educaţiei subliniază că la data de 1 noiembrie va pune la dispoziţia inspectoratelor şcolare toate sumele necesare pentru a se efectua plăţile către beneficiari.

Ce categorii de personal primesc diferențele salariale

Art. 5. Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică şi personalului didactic din învăţământul preuniversitar și universitar de stat salarizat în sistem de plată cu ora, precum și personalului didactic pensionat.

Art. 6. Pentru beneficiarii prezentei ordonanțe de urgență care şi-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau care au prestat activitate, în acelaşi timp sau succesiv, la mai mulţi angajatori, calculul şi plata diferenţelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care l-a salarizat în această perioadă, proporţional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceştia.

Art. 7. Diferențele de drepturi salariale prevăzute la art. 1 și art. 2 din prezenta ordonanță de urgență, care au fost acordate prin hotărâri judecătorești rămase definitive, se plătesc potrivit acestora, cu respectarea dispozițiilor actelor normative ce reglementează plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel