Vom avea o altfel de Declarație Unică începând cu 2026, cu perioadă de tranziție din 2025.
Declarația Unică actuală va fi înlocuită în 2026 cu o Declarație Unică Inteligentă, parte a unui pachet mai amplu de măsuri pentru digitalizarea României care include și e-Factura, e-TVA și RO e-Proprietatea. În prezent, au loc discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, a precizat ministrul Marcel Boloș, menționând că anul 2025 va fi unul de tranziție între cele două sisteme de declarare.
Noua declarație va fi precompletată automat, cu calcule realizate pe baza informațiilor extrase din diverse baze de date ale ANAF, precum e-Factura, e-TVA și e-Transport, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro. Totodată, se va renunța la mecanismul de estimare a venitului.
Proiectul este încă în faza de dezvoltare, iar autoritățile analizează dacă noul formular va fi denumit Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală. „Aduce o serie de noutăţi. Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei”, explică ministrul Finanțelor.
„Venitul net asupra căruia se aplică impozitul nu va mai fi determinat prin auto-declarare de către persoana fizică, ci va fi extras automat din bazele de date disponibile. Declarația va fi precompletată, iar contribuabilul va avea posibilitatea de a aduce modificări, dar cu justificările necesare, a explicat ministrul Finanțelor într-un interviu pentru Profit.ro. e-Factura va juca un rol important în controlul deducerilor de cheltuieli, însă contribuabilul va putea ajusta informațiile din Declarația Unică Inteligentă, cu explicații corespunzătoare.
Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica după aceea, cu justificările de rigoare”, a mai declarat Marcel Boloș.
„e-Proprietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a explicat ministrul care spune că în această bază de date se vor aduna informații despre valorile de piață.
„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a mai spus Marcel Boloș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu