Un parlamentar român are cheltuieli semnificative, susținute din bani publici.
Pe lângă salariul lunar, care poate ajunge la 2.000 de euro, aceștia beneficiază de sume forfetare generoase, care includ 35.000 de lei pentru cheltuieli lunare (din care doar jumătate trebuie justificate), precum și aproape 800 de lei diurnă pe zi pentru participarea la ședințe. În acest context, antropologul și consilierul parlamentar Valeriu Antonovici subliniază responsabilitatea și decența pe care ar trebui să le afișeze aleșii.
„Dacă ești un parlamentar foarte harnic, trebuie să ai minimum 2-3 consilieri. Dacă, de exemplu, ești din Ploiești, trebuie să ai pe cineva care stă tot timpul la cabinetul parlamentar, cel puțin de luni până miercuri, cât ești în Parlament, la comisii sau la plen. Cineva trebuie să fie acolo pentru a ține legătura cu presa și cu oamenii care te caută la birou. Mai ai nevoie de cineva care să fie cu tine în București, să te ajute să pregătești comisiile în care activezi. Poate ești în comisia de învățământ și cea de IT, unde gestionezi 2-3, 5-6 proiecte”, a explicat Valeriu Antonovici, antropolog și consilier parlamentar, în cadrul emisiunii #Rezist de la DC News.
„Nu cred că ar trebui să existe parlamentari care merg în comisii fără să citească documentele. În cel mai rău caz, consilierii ar trebui să le parcurgă, deși ideal ar fi ca și parlamentarii să le citească, pentru că ei răspund pentru voturile date. Dacă eu, ca și consilier, scriu prostii în materialele pregătite, iar parlamentarul le preia fără să le verifice, consecințele cad asupra lui, nu asupra mea. Pe el îl dau afară din partid și din Parlament, nu pe mine, ca și consilier”, a mai spus Antonovici, explicând costurile asociate funcției de parlamentar.
În Parlament, decent, dar nu ca la nuntă
„Mi-a plăcut în cartea ta (n.r. Un altfel de ghid al parlamentarului eficient), în care dai sfaturi celor care ajung în Parlament. Doamnele parlamentar, de exemplu, nu ar trebui să vină aici ca la nuntă sau la botez, cu coafuri extravagante și rochii de parcă merg pe covorul roșu la Cannes. În alte parlamente, inclusiv în cel european, femeile sunt mai sobre, mai decente. La noi, însă, în Parlament, era ca la o prezentare de modă”, a spus jurnalista Oana Stănciulescu.
„Cel puțin în ultimii ani nu a mai fost așa grav, dar acum câteva mandate, acest lucru era evident. Unii veneau ca la nuntă sau botez, iar alții, dimpotrivă, ca la sala de sport, cu colanți roz, strânși pe corp. Așa ceva nu se poate. La Parlament nu vii nici la nuntă, nici la botez, nici la sală. Vii la muncă”, a precizat Valeriu Antonovici.
Potrivit antropologului, tendința de a afișa ținute extravagante este legată de percepția funcției parlamentare ca o poziție de elită. „Această funcție era văzută ca o poziție de prestigiu, iar asta determina unii parlamentari să afișeze coafuri, machiaje și haine scumpe, pentru a-și demonstra statutul”, a explicat el.
Un exemplu de modestie și profesionalism rămâne Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei. Criticată inițial pentru stilul ei vestimentar simplu, Merkel a ales să poarte un singur tip de sacou în culori diferite.
„Ea spunea că vine la muncă și că trebuie să poarte sacoul respectiv, nu să arate cât de frumoasă sau scumpă este garderoba ei. Indiferent dacă te îmbraci de la Apaca sau de la un brand de lux, munca pe care o faci rămâne aceeași”, a subliniat Antonovici.
Funcția de parlamentar: un statut aparte, dar și o responsabilitate
Valeriu Antonovici a concluzionat că funcția parlamentară conferă un statut special, dar implică și o mare responsabilitate. „Un deputat reprezintă aproximativ 70.000 de oameni din circumscripția sa, iar un senator în jur de 120.000. Este firesc ca această funcție să inspire încredere și respect, dar pentru asta este nevoie ca parlamentarii să fie văzuți ca oameni care își fac treaba, nu ca niște privilegiați care dorm în bănci și nu fac nimic”, a adăugat antropologul.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu